Weer vertraging in zaak Renate Jonkers

Vijf jaar na de rituele moord op de Eindhovense apothekersassistente Renate Jonkers is er nog altijd geen vonnis in de rechtszaak.  De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft de zaak vandaag doorverwezen naar het Leuvense hof van assisen. Vier verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor doodslag en riskeren tot 30 jaar cel. De 31-jarige Renate Jonkers werd in 2007 dood aangetroffen in de tuin van een Belgische villa, na een zogenaamd genezingsritueel van de sekte waar de vier verdachten toe behoren.

 

Het vijfde lid en hoofdverdachte in de zaak, goeroe Drazen Zabek (46), pleegde twee jaar geleden zelfmoord in zijn cel. Renate Jonkers had de man leren kennen tijdens een bezinningssessie in Eindhoven.

Het lichaam van de 31-jarige Renate, werd op 6 mei 2007 gevonden in de tuin van een villa in het Vlaamse Bekkevoort. Daar waren rechercheurs van de Belgische politie gaan zoeken nadat verdachten in Nederland verklaringen hadden afgelegd over een lijk dat er begraven lag. De villa was een tijdlang het hoofdkwartier van de sekte die onder leiding stond van de Kroatiër Zabek. Hij noemde zichzelf op internet ‘filosoof en kunstenaar’ en stelt dat hij op zesjarige leeftijd al zijn eerste spirituele ervaring had. In april 2001 zou dit zijn verworden tot ‘de totale eenwording met Alles wat Is’.

De sekte hield in de villa in Bekkevoort zogenaamde ‘healings’, die reinigend en spiritueel zouden werken. Zelf omschreef Drazen Zabek de mysterieuze samenkomsten in zijn villa als: ‘Healingen met Christusenergie, en Universele energie, Goddelijke Liefde en andere genezende energieën. Het zuivert het gehele lichaam, zodat Universele energie beter door het hele systeem kan stromen.’ Intimi schetsen echter een sinister beeld van deze healingen: de goeroe zou zich gewelddadig hebben gedragen tegenover zijn volgelingen.

Renate was apothekersassistente en deed aan voetreflextherapie. Ze kwam via die weg een maand lang regelmatig in de villa in Bekkevoort en werd uiteindelijk Drazen’s vriendin. Maanden later verbrak zij de relatie omdat ze vreesde met een sekte van doen te hebben.

Die vrees werd werkelijkheid toen de groep op 2 mei 2006 voor de deur van haar Eindhovense appartement stond. Ze had volgens de verklaringen van getuigen geen keus, want ze was ‘de uitverkorene’ en moest mee. Drazen Zabek sloeg haar met zijn vuist in het gezicht en dreigde haar te vermoorden als ze zich verder zou verzetten. Zabek liet zijn volgelingen tape over haar mond plakken, boeien en de keel dichtknijpen. Zelf  sprak hij amper, omdat hij als ‘indigokind’ verlicht zou zijn. Alle communicatie verliep via een vrouw, die zichzelf Devina liet noemen, die zwaar onder invloed van hem was.

Devina blijkt in werkelijkheid de omstreden 46-jarige natuurgenezers Bettina van B., een iatrosofisch verloskundige die reguliere geneeskunde afwijst en gelooft dat ziekten genezen kunnen worden met het eten van zelf gekweekt gras, of door mensen urenlang naar een schilderij te laten kijken.

Hoe Renate precies aan haar einde is gekomen is nog niet bekend gemaakt door de Belgische politie. De rechtszaak, die veel vertraging heeft opgelopen, zou daar uitsluitsel over moeten geven.