Weer vrijspraak in zaak-Spong, OM in cassatie

Het Openbaar Ministerie stapt naar de Hoge Raad nadat dinsdag Mark van D. ook in hoger beroep is vrijgesproken voor de dood van Vivica Spong. Het OM eiste voor zowel de rechtbank als in hoger beroep twintig jaar celstraf, maar beide keren werd hij vrijgesproken. Spong kwam in 2012 om het leven in Utrecht.

Volgens zowel de rechtbank als het hof kan niet met zekerheid worden vastgesteld hoe Spong om het leven is gekomen. Zij werd op 2 juli 2012 dood onderaan de trap in het huis van Spong en Van D. gevonden. Volgens het OM heeft Van D. haar vermoord. Spong was op dat moment zwanger.

Van de trap gevallen

Het Gerechtshof van Arnhem oordeelde dinsdag net als de rechtbank eerder dat er niet genoeg bewijzen zijn dat Spong is vermoord. De deskundigen in de zaak zeggen dat de verwondingen die Spong had, ook zouden veroorzaakt kunnen zijn doordat ze van de trap is gevallen.

Volgens het hof heeft Van D. wel een ernstige verdenking op zich geladen doordat hij niet altijd de waarheid heeft verteld. Zo zei hij dat hij op de ochtend van de tweede juli in 2012 een videobespreking had in zijn auto op een parkeerplaats van zijn werk. Maar op dat moment was zijn telefoon gewoon thuis, en het hof stelt dan ook dat er ‘zware aanwijzingen’ zijn dat hij op het moment van het overlijden van het slachtoffer thuis was.

Verdachte zoektermen

Ook zijn er op zijn computer zoektermen gevonden die in zijn nadeel zijn. Zo is er gezocht op ‘doden zonder sporen na te laten’. Ook is er een bebloede onderbroek van hem met daarin urinesporen van Vivica Spong gevonden die in een kast was verstopt.

Maar het hof zegt dat Van D. geen duidelijk motief had, en dat dus niet kan worden vastgesteld dat Spong is vermoord of door een ongeluk om het leven is gekomen. Het OM is het daar niet mee eens, en gaat dus in cassatie.