Weer vrijspraak voor liquidatiepoging

‘Het lukt justitie maar niet om verdachten achter tralies te krijgen in de oorlog die eind jaren negentig in de Amsterdamse onderwereld woedde. Gisteren werd Erol M. (38) door het hof Amsterdam vrijgesproken van een mislukte liquidatiepoging op Milos ‘Bato’ P. in 1998. Daarmee vervalt zijn straf van zes jaar die de rechtbank Amsterdam hem vorig jaar oplegde en wordt hij vrijgelaten.’ 

Dat schrijft Jan-Willem Navis in Spits

‘Volgens het gerechtshof is er onvoldoende bewijs dat M. de schutter is die op 30 juli 1998 voor het Okura-hotel het vuur opende op het kopstuk van de Joegoslavische maffia in de hoofdstad. Bato is een bekende van Willem Holleeder. De Montenegrijn zit inmiddels een celstraf van vijftien jaar uit voor de moord op zijn eveneens Montenegrijnse rivaal Srdjan Miranovic in 2006.

Bato wees onmiddellijk na de aanslag bij het Okura Erol M. aan als dader. Hij had in het hotel een afspraak met hem. Toen de politie een dag later de woning van M. binnenviel, was hij spoorloos verdwenen.

Pas vorig jaar werd hij in Zweden aangehouden, nadat agenten hem onder valse voorwendselen naar dat land hadden gelokt. Ze zeiden zaken met M. te willen doen, die inmiddels met zijn vrouw een interieurbouwbedrijf runde. Na zijn aanhouding werd hij aan Nederland uitgeleverd.

Opmerkelijk is dat Bato tijdens het proces zijn verklaring van direct na de moord weer introk. Dit deed hij waarschijnlijk om onder de verantwoordelijkheid uit te komen voor een aanslag op de broer van M. Die werd twee maanden na het incident bij het Okura in Servië in zijn benen geschoten.

Nu Bato´s belastende verklaring van tafel is, blijft er voor het hof niet genoeg bewijs over, ook al omdat een agent die de schietpartij toevallig zag gebeuren, Erol M. niet herkende.

Het is niet de eerste tegenslag voor het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de Joegomaffia in Amsterdam. Vorig jaar werd een Serviër vrijgesproken die werd verdacht van een moordpoging op Heinekenontvoerder Cor van Hout in 1996.

En in het proces over de moord op Miranovic werd een ander kopstuk van de Joegomaffia, Maruf ´Paja´ M. eveneens vrijgesproken van moord. Hij ontsprong ook al de dans in het Kolbakonderzoek naar afpersingen door een groep rond Willem Holleeder. Paja is volgens justitie een goede vriend van Holleeder. Ondanks de vrijspraken is het de afgelopen jaren wel wat rustiger rond de Joegoslavische criminelen in Amsterdam.

Advocaat Gabriël Meijers van Erol M. legt uit dat deze zaken lastig hard te maken zijn door justitie. ,,Of niemand praat, of iedereen roept maar wat. Je krijgt er moeilijk de vinger achter.”