PTSS erkend voor politie

Minister Opstelten van Politie erkent dat politieagenten last kunnen hebben van werkgerelateerde Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) als beroepsziekte. Hij trekt nu 45 miljoen euro uit om de mentale weerbaarheid van politieagenten te verhogen. Agenten die zich bevinden in wat Justitie noemt ‘de frontlinie’ kunnen voor een mentale weerbaarheidstraining in aanmerking komen. 

Het plan betekent dat in drie jaar tijd ongeveer 40.000 politiemensen in drie jaar tijd getraind gaan worden. Per jaar zijn dit ruim 13.300 agenten die een training van 32 uur krijgen.

De mentale-weerbaarheidstraining wordt in groepsverband gedaan. Wat gebeurt daar? Volgens Justitie krijgt de agent daar: ‘de vaardigheden die hij nodig heeft om zich met zelfvertrouwen op straat aan zijn werk te wijden.’

Het is belangrijk, dat politiemensen zich gesteund voelen door hun korps, zeker als zij PTSS oplopen. Volgens minister Opstelten steunt de meerderheid van de politiekorpsen goed om met klachten over PTSS, maar niet allemaal. Opstelten wil dat er overal in Nederland eenzelfde aanpak van het probleem komt.

Lees hier (pdf) de brief van de minister aan de Tweede Kamer hierover.

Zie meer in een bericht van vorig jaar toen Opstelten de problemen signaleerde:

Opstelten wil agenten sterker maken