Weet u wie de verdachte is?

In de Verenigde Staten wordt het van oudsher heel vaak gedaan: de line up, of in goed Nederlands de Oslo-confrontatie. Ook in Nederland worden getuigen of slachtoffers regelmatig gevraagd een verdachte aan te wijzen uit een groep mannen of vrouwen.

Het kiezen van een verdachte uit een gepresenteerde groep is aan strenge voorwaarden gebonden. En het gebeurt lang niet altijd volgens de regels.

Hieronder een reeks foto’s van line ups uit de VS. Als u goed kijkt kunt u de verdachte aanwijzen – hoewel u zelf, naar verwachting, niet bij het misdrijf aanwezig bent geweest. Maandag geven we de oplossing. En ook vertellen we dan of de line up een rol heeft gespeeld bij het bewijs.

Line up 1

De eerste foto dateert uit juni 2017. Uit de 6 mannen moet de overvaller worden gekozen. De pleisters zijn aangebracht omdat de overvaller op die plek een moedervlek heeft.

Line up 2

Een oudje, een Oslo-confrontatie uit Manhattan uit 1998. Volgens ons een makkie om de dader aan te wijzen.

Line up 3

Dit is een zogenoemde Foslo-confrontatie. Het slachtoffer van een overval in Queens in New York moest de verdachte kiezen uit een 6-tal foto’s. De getuige had in de beschrijving van de verdachte verteld dat hij een hoodie droeg en baardgroei had….

Line up 4

Hier dient u de juiste overvaller te kiezen. Het gaat om een getinte tiener, dat wist het slachtoffer zich nog te herinneren.