Weetjes en cijfers over wedden op sport: Fascinerende feiten die je niet wist

Als je gek bent op sport is er niet veel leukers dan voorspellen wie er gaat winnen. Al jaren wedden mensen week in week uit op de wedstrijden van verschillende sporten. Omdat er al zoveel jaar wordt gewed op sport zijn er ook interessante verhalen, feiten en cijfers over te vertellen. In dit artikel ontdek je een aantal fascinerende feiten over sportweddenschappen die je wellicht nog niet wist.

(Beeld: Pixabay)

Wedden is al zo oud als Rome

Als je denkt aan sport, denk je aan voetbal, wielrennen en zelfs autoracen. Sport is alleen veel ouder dan dat. De Romeinen en oude Grieken deden natuurlijk al aan sport. Ook voor hen was wedden op wie er gaat winnen een belangrijke bezigheid.

Vooral wedden op de bekende wagenraces, was erg populair. Volgens de Belgische professor Bram Constandt van de Universiteit Gent werd in de oudheid ook gegokt op hanengevechten en boksen. “Sporten voegt een extra dimensie toe aan het kijken naar sport”, legt de professor uit. Dat gold ook al voor onze voorouders.

Vooral in de achttiende eeuw wordt wedden op paardenrennen in het Verenigd Koninkrijk populair. Halverwege de achttiende eeuw worden er zelfs speciale regels voor de sport opgesteld. De Royal Ascot is inmiddels de beroemdste racecourse ter wereld.

De Britse royals zijn en waren er een graag geziene gast. Deze manier van sporten was echter ook al in de Romeinse tijd een gangbare sport.

Britse bookmaker Ladbrokes is ouder dan 100 jaar

De geschiedenis van bookmakers in het Verenigd Koninkrijk gaat zoals gezegd terug tot de achttiende eeuw. Harry Ogden zou in 1790 het eerste wedkantoor hebben geopend, maar waarschijnlijk bestonden er al veel meer kantoortjes die nooit teruggevonden zijn in de bronnen.

Bookmaker Ladbrokes is waarschijnlijk de oudste nog bestaande bookmaker in het land. Ladbrokes werd opgericht in 1886 en de naam Ladbrokes werd in 1902 geregistreerd.

Andere zeer bekende oude bookmakers in het Verenigd Koninkrijk zijn William Hill uit 1934, BetVictor uit 1946 en The Tote uit 1928. Geen van deze bookmakers bestaat meer dan 100 jaar.

De TOTO bestond al voor het internet

Sinds 2021 kun je je eigen legale bookmaker kiezen om te wedden op sport in Nederland. Voor die tijd was alleen TOTO de enige legale aanbieder. Wat niet iedereen weet is dat TOTO al ver voor het internet bestond. In de jaren 50 besloot de KNVB namelijk te experimenteren met een voetbalpool. Dat groeide later uit tot de TOTO.

TOTO is nu één van de vele legale online aanbieders, maar de enige aanbieder waarmee je ook cash uitbetaald kunt worden in de winkel.

Mannen wedden vaker, vrouwen hebben meer succes

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen veel minder vaak inzetten op sportweddenschappen dat mannen. Uit een andere Amerikaanse studie uit 2020 bleek dat vrouwelijke gokkers in de staat New Jersey over een bepaalde periode 19,7% rendement op hun weddenschappen zagen.

De mannen verloren echter 5% op hun inzetten. Vrouwen hebben meestal de neiging om in te zetten op evenementen in de sport, denk aan de Amerikaanse Super Bowl. Vrouwen zullen ook sneller inzetten op een uitslag met juist een lager risico en dus minder grote quoteringen.

Britse vrouw wint 574.000 pond met inzet van 1 pond

In de historie van sportweddenschappen zijn er al veel gekke uitslagen en winsten geweest, toch is de inzet van een Britse huisvrouw uit 2017 waarschijnlijk de meest opmerkelijke winst ooit.

De vrouw keek namelijk voetbal met haar zoon en leek het een leuk idee om voor de lol te wedden op 12 wedstrijden. Ze zette één pond in op deze 12 duels. Omdat ze alle uitslagen goed voorspelde, won ze het duizelingwekkende bedrag. Ze koos de teams omdat ze de namen van de winnende teams ‘leuk vond klinken’.

De grootste winst ooit in de historie van sportweddenschappen staat waarschijnlijk op naam van de Amerikaanse zakenman Jim McIngvale. Hij voorspelde goed dat de Houston Astros de Amerikaanse World Series honkbal zouden winnen in 2022.

Amerikaan meest succesvolle sportgokker ooit

De meest succesvolle sportgokker ooit is de Amerikaanse ondernemer Billy Walters. Walters had in een periode van bijna 40 jaar maar een verliesgevend jaar. Hij zou naar verluidt ongeveer 50 tot 60 miljoen dollar per jaar hebben gewonnen door te wedden op sport.

Conclusie

Wedden op sport houdt al eeuwen mensen bezig als vermaak. Het Verenigd Koninkrijk is het land met de oudste wedkantoren. Pas sinds de laatste jaren is wedden op sport online gegaan. In 2021 werd online wedden legaal in Nederland. Amerikanen waren het meest succesvol met wedden op sport. Billy Walters maakte in bijna 40 jaar met één jaar geen winst en Jim McIngvale maakte met 75 miljoen dollar de grootste winst ooit.