‘Weigering onderzoek voor familie verschrikkelijk’

Dit najaar zendt SBS6 een nieuw programma uit genaamd “Moord of Zelfmoord?”. Daarin onderzoekt crimejournalist Kees van der Spek samen met advocaat Sébas Diekstra zaken die door politie bestempeld zijn als zelfdoding.

Familie en geliefden van de overledene trekken deze conclusie echter in twijfel. Zij blijven rondlopen met de slopende vraag: wat is er gebeurd?

Heropenen of sluiten

Van der Spek en Diekstra worden ondersteund door een team van oud-rechercheurs, forensisch pathologen en artsen. Zowel op juridisch als forensisch vlak onderzoeken ze alle mogelijkheden. Ze lopen sporen na en bewandelen opnieuw alle wegen in de hoop de zaak te kunnen heropenen of juist te kunnen sluiten, met een voor de nabestaanden acceptabele eindconclusie. Want pas als alles volledig is uitgezocht en de waarheid boven tafel is, kan de familie zich richten op het rouwproces.

Verschrikkelijk

Advocaat Diekstra is gespecialiseerd in strafzaken en heeft bijzondere kennis en ervaring op het gebied van cold case-zaken. Diekstra: ‘Cruciale vragen blijven in veel van dit soort zaken bestaan over de momenten kort voor het overlijden van een dierbare. Maar er wordt te vaak geweigerd het nodige onderzoek te doen. Dat is verschrikkelijk voor de nabestaanden.’

Eerder al kondigde een team van advocaten en experts aan nabestaanden kosteloos te helpen als die serieuze twijfels hebben dat een dierbare suïcide heeft gepleegd. Dat liet het Leidse advocatenkantoor Diekstra Van der Laan weten. Advocaat Diekstra staat onder anderen al nabestaanden bij van de overleden Lesley Timmer en de Amsterdamse Talitha die extra onderzoek willen.

Zie verder bij SBS.