Weinig straf voor extreem-rechts wapenbezit

Van de vier mannen die in oktober 2011 met een tas vol zware vuurwapens werden aangehouden, zijn er maandag drie vanaf gekomen met voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen. Hoofdverdachte Tomas B. uit België 10 maanden cel opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Rory de K. (27), Jeroen van den B. (23), Arnoud K. (23). Thomas B. is leider van de Belgische extreem rechtse terreurorganisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET).

(beeld archief)

Knallen

B. kreeg laatst vijf jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn leidende rol in BBET, dat is geliëerd aan het internationale netwerk Blood and Honour. De vier zijn in 2011 bij Alkmaar van de weg gehaald na een tip van de inlichtingendienst AIVD. Ze hadden onder meer een jachtgeweer met ingekorte loop en patronen bij zich. De verdachten zeiden dat ze die avond wilden 'gaan knallen' in de duinen bij Hargen.

Redelijke termijn

De officier van justitie had straffen tot 1 jaar cel geëist, waarvan een deel voorwaardelijk. De rechtbank schrapte in drie gevallen het onvoorwaardelijke deel van de gevorderde celstraffen, met name omdat het de redelijke termijn was overschreden. De K., van den B. en De K. zeggen nu dat ze afstand hebben genomen van Tomas B. en van het rechts extremistische gedachtegoed.