Wel sporen van braak bij Kunsthal

De dieven die vorige week doeken ter waarde van miljoenen euro’s meenamen uit de Kunsthal in Rotterdam, hebben het mechanische slot van de deur met geweld geforceerd. Dat zegt directeur Emily Ansenk tegen de NOS. Eerder werd gemeld dat er geen braaksporen zijn gevonden. Volgens de directeur zijn de inbrekers maar twee minuten binnen geweest.

Eerder verschenen er berichten dat de deur niet op nachtslot heeft gezeten en dat de dieven met de flippermethode binnen zijn gekomen. Met die methode kunnen inbrekers met een flexibel stuk kunstof, zoals een bankkaart, de schieter van de deur terugduwen. Als de deur niet op het nachtslot zit, kunnen criminelen zo makkelijk binnenkomen. Volgens de directeur zijn de dieven niet met deze methode binnengekomen, omdat het mechanische slot dicht zat.

Het andere, elektronische slot is wel losgeschoten. Dat gebeurt automatisch vanwege de brandbeveiliging. Het mechanische slot blijft dan wel dicht, maar dat is dus met geweld geforceerd. De Kunsthal heeft inmiddels in overleg met de brandweer het vergrendelingssysteem aangepast.

De Kunsthal meldt ook dat de beveiligingssystemen in de zomer van 2012 voor het laatst zijn geïnspecteerd. Toen bleek dat er wat mis was met een bewegingsmelder, die daarop is gerepareerd.

Lees ook:

‘Miljoenenroof’ in Kunsthal Rotterdam

Politie geeft beelden van kunstroof vrij

‘Deur Kunsthal zat niet op nachtslot’