Welk explosief bij strandexplosie?

De knal op het strand bij Ritthem op het Zeeuwse Walcheren is veroorzaakt door een explosief. Een groot betonnen caisson is ontploft. Tientallen mensen in Zeeland maakten bij de politie melding van de ontploffing die ook letterlijk voelbaar was. Het strand ligt bezaaid met stukken beton tot op 100 meter van een krater die is geslagen onder het caisson. Vannacht werd nog geen spoor van een ontploffing gevonden.

De knal moet zijn veroorzaakt door een explosief, of door een speciale combinatie van professioneel vuurwerk.  Eerder op de avond zouden in de buurt al kleinere knallen te horen zijn geweest, die leken op gewoon consumentenvuurwerk. ook zou siervuurwerk zijn gezien.

Voor het opblazen van beton is een massaexplosie – een zeer snelle explosie – die alleen kan worden veroorzaakt door explosieven als TNT of semtex. In zeer bijzondere gevallen is er geconstateerd dat professioneel vuurwerk massa-explosief kan reageren. Maar daarvoor moet er veel vuurwerk samengebracht zijn en op een bijzondere manier verpakt.

Zaterdagochtend vond een voorbijganger hulzen van vuurwapens op het strand.

Het Explosieven Onderzoekscommando zal onderzoek doen naar de ontploffing.