Welten kan bonus cashen tot pensioen

De deze week terugtredende Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten krijgt vanaf nu nog een jaarlijkse bonus uitbetaald van 2,5 ton euro. Dat heeft de gemeente Amsterdam indertijd beloofd aan Welten te betalen, tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd. Omdat Welten nu nog maar 56 jaar is krijgt hij dus nog zeker 1,25 miljoen euro uitbetaald. De SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat deze bonus niet wordt uitgekeerd.

 

De gemeente vindt dat Welten zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad en kende hem de Zilveren Medaille van de stad toe.

Het bedrag van 250.000 euro wordt tot zijn pensioengerechtigde leeftijd jaarlijks door de gemeente uitbetaald. Er zit wel een voorwaarde aan: Welten moet een functie binnen de politie blijven uitoefenen, hij mag niet naar het bedrijfsleven uitwijken en de bonus blijven innen.

Wat Welten gaat doen is nog niet bekend.

SP-leider Laurens Ivens zegt tegen AT5: ‘Wij vinden het doorbetalen van zijn riante salaris in de vorm van deze gouden handdruk echt ongepast. Ik wil dat burgemeester Van der Laan de hoofdcommissaris gaat helpen om snel een nieuwe baan te vinden met een bijbehorend salaris’, zegt SP-voorman Laurens Ivens. Daarnaast vindt hij dat de opvolger van Welten uitbetaald moet worden conform volgens de politie-CAO. ‘Dus niet boven de Balkenende-norm van 180.000 per jaar.’

Toen Welten zeven jaar geleden aantrad was er al commotie over het jaarsalaris dat Welten opstreek van ongeveer 250.000 euro. Verder werd met gemeenschapsgeld de helft van een villa in het Zuid-Hollandse dorp Warmond bekostigd. Destijds heeft burgemeester Cohen daarnaast aan Welten toegezegd dat deze een gouden handdruk zou krijgen van 250.000 euro per jaar.

SP’er Ivens: ‘Het moment is gekomen om het mes te zetten in deze riante regelingen. Dit kan niet in tijden van bezuinigingen. Het salaris van een normale agent, die dag in dag uit op straat zijn ware werk moet doen, is een schijntje vergeleken met de beloning van Welten.’

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Van der Laan.

Misdaadjournalist Gerlof Leistra vermoedt dat Welten adviseur bij de nieuwe Nationale Politie gaat worden. En/of lector bij de Politieacademie. Leistra schrijft dat hij het ook best vindt als Welten al zijn wijsheid over de politie in een boek gaat opschrijven:

‘Alle begrip dat hij na zeven tropenjaren toe is aan een andere functie, maar we willen wel waar voor ons geld – en dan is een boek wel het minste. Dan kan hij eindelijk zeggen wat hij wil.’