Werd El Chapo verraden?

De prominente Italiaanse schrijver Roberto Saviano heeft in een interview met de Mexicaanse krant Excelsior gezegd dat Joaquin Guzman alias El Chapo waarschijnlijk is verraden door zijn compagnon in het Sinaloa-kartel Ismael “El Mayo” Zambada. Saviano baseert zich op een afgeluisterd telefoongesprek tussen de twee dat hij heeft beluisterd. Daarin zegt Zambada dat ze de aanstormende jongere generatie meer macht moeten geven:

Lot

'Als wij het niet doen, als wij ze niet meer controle geven, dan nemen ze het op hun voorwaarden en op hun eigen risico'. Roberto Saviano, leeft ondergedoken na zijn boek Gomorrah, over de Napolitaanse Camorra. Vorig jaar publiceerde hij een boek over de cocaïnehandel. Saviano: 'Volgens mij had El Mayo enige verantwoordelijkheid voor de arrestatie van El Chapo. Ik weet niet zeker of hij hem heeft verkocht, maar het is zeker dat hij niet langer beschermd werd. Hij heeft hem aan zijn lot overgelaten.'

Steve Jobs

De Sinaloa-groep is waarschijnlijk de grootste criminele organisatie ter wereld. Saviano noemt El Chapo de Steve Jobs van de drugshandel. Chapo is volgens berichten in de media aangehouden na een tip van de Amerikaanse DEA en analyse van telecommunicatie. Maar volgens Saviano is het zeer opmerkelijk dat hij zonder geweld kon worden aangehouden en zijn vrouw en kinderen dicht in de buurt waren. 'Dat geeft mij de indruk dat hij zich veilig waande'. Saviano acht het onwaarschijnlijk dat El Chapo zich vrijwillig zou hebben overgegeven.

Spanningen

Of de analyse van Saviano hout snijdt is de vraag. In het interview wordt niet duidelijk wat de herkomst is van het geluidsmateriaal en het is dus niet zeker dat de twee mannen die hij hoorde spreken ook werkelijk de leiders van het kartel van Sinaloa betroffen. Aan de andere kant waren er wel geruchten over spanningen binnen het Sinaloa-kartel. Er waren verschillende figuren uit de groep rond El Mayo opgepakt, onder meer op Schiphol, en de indruk bestond dat El Chapo misschien bezig was zijn compagnon eruit te werken.

Lees meer in Dossier Mexico.