Wereldproductie heroïne en cocaïne dalende

De productie van cannabis is wereldwijd stabiel terwijl er het afgelopen jaar opnieuw minder heroïne en cocaïne op de wereldmarkt is gekomen. Dat schrijft de drugsorgansiatie UNODC, van de Verenigde Naties in een rapport over 2010. De consumptie van de belangrijkste drugs vertoont wereldwijd geen belangrijke verschuivingen. De UNODC analyseert voor het rapport alle beschikbare cijfers in combinatie met satellietbeelden van beplant areaal overal ter wereld.

De productie van cocabladeren (foto) is in 2010 vertoont al jaren een dalende trend. Vanaf 2007 is het aantal hectares bepalnt met coca met 18% gedaald. De UNODC schat dat de productiecapaciteit voor cocaïne ook de dalende trend voortzet. Sinds 2007 zou de productiecapaciteit voor cocaïne met ongeveer 17% zijn gedaald. Maar ook dat cijfer houdt geen rekening met voorraden.

Verder gaat de daling van de coke-productie in Colombia door terwijl die in Peru en Bolivia juist stijgt.

De wereldmarkt voor cocaïne wordt door de UNODC geschat tussen de 75 en 100 miljard dollar, dat is lager dan in het midden van de jaren negentig toen er ter waarde van 165 miljard werd verhandeld.

Het accent van de cokemarkt is aan het verschuiven in de richting van Azië waarde grootste marktpotentie wordt gezien.

De productie van opium is het afgelopen jaar zeer sterk gedaald. Met name doordat in Afghanistan (goed voor 74% van de wereldproductie) door verschillende plantenziekten de oogst mislukte. Sterke stijging van de productie in Myanmar (Birma) kan dat niet goedmaken.

Tussen 2007 en 2010 is de opiumproductie met bijna de helft gedaald. De heroïne die van die opium is gemaakt zou ook sterk dalen van 760 ton in 2007 naar rond de 400 ton in 2010. Maar, schrijft de UNODC, daarbij zijn voorraden niet meegenomen.

Hier is het gehele rapport in het Engels (pdf).

Heroïne-junkies in Kaboel, Afghanistan:

{youtube}mXopDXDGYS4{/youtube}