Wereldwijd honderden arrestaties om virus

De afgelopen week zijn wereldwijd honderden personen opgepakt vanwege het computervirus Blackshades. Met het programma kunnen criminelen inbreken in computers, en op die manier bijvoorbeeld wachtwoorden achterhalen. Ook in Nederland zouden een of meerdere personen zijn opgepakt. In 2012 werden al criminelen gepakt die met het virus 400.000 creditcards hadden gekraakt en 200 miljoen dollard hadden buitgemaakt.

De huiszoekingen vonden in onder meer België, Frankrijk en Duitsland plaats. De Nederlandse politie wil niks zeggen over de zaak, maar cybercrime-expert Rickey Gevers zegt dat ook in Nederland onderzoek wordt gedaan. Hij heeft een document in handen waaruit zou blijken dat het Nederlandse onderzoek naar Blackshades "Rouwmantel" heet.

Wereldwijd slachtoffers

In België en Frankrijk werden op zeventig plaatsen huiszoekingen gedaan. Of er in Nederland ook al invallen zijn gedaan, is niet bekend. Ook in België wil justitie geen commentaar geven: maandag worden internationaal pas mededelingen gedaan over het onderzoek.

Het virus wordt sinds 2010 gebruikt bij computerinbraken en afpersingen. Niet alleen in Europa werden mensen slachtoffer van hackers die gebruikmaken van het virus, ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en India. Omdat het Blackshades zichzelf blijft vernieuwen, kan het steeds virusscanners blijven omzeilen.

'Politie' blokkeert computer

Omdat het virus ook gebruikt kan worden om vanaf besmette computers andere computers te infecteren, is het erg moeilijk de daders op te sporen. De criminelen kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden van bankrekeningen achterhalen, maar het komt ook voor dat bestanden op de computer van het slachtoffer worden versleuteld, en er geld wordt gevraagd om de bestanden te ontsleutelen.

Bij het bekendste virus werd de computer geblokkeerd en werd een melding getoond dat een 'boete' van 100 euro aan de 'politie' betaald moest worden. Wie betaalde, kon zijn computer nog steeds niet gebruiken.