Werkend vuurwapen rolt uit 3D-printer

Een Amerikaan is erin geslaagd voor het eerst een werkend vuurwapen te maken met een eenvoudige driedimensionale printer en een 3D-computermodel dat hij van internet heeft gedownload. De man maakte een halfautomatisch pistool waarmee hij .22 kaliber kogels afvuurde. De 3D-print technologie begint een serieus probleem te vormen voor overheden die het gebruik van wapens reguleren en controleren. 

Met de print-technologie kunnen wapenvergunningen en veiligheidsscanners simpel omzeild worden. De Amerikaan baseerde zijn vuurwapen op een model van de AR-15, een semi-automatisch geweer dat vaak gebruikt wordt door commandotroepen en special forces. Hij modificeerde het wapen op enkele punten om het geschikt te maken voor de printer. Wel gebruikte hij nog enkele  oorspronkelijke metalen onderdelen, zoals het magazijn. Maar het belangrijkste gedeelte werd helemaal in kunstof geprint met de 3D-printer. Dat is het gedeelte waar normaal het serienummer in gegraveerd staat en dat vergunningsplichtig is.

De man zegt in een forum voor hobbyschutters dat hij 200 patronen succesvol heeft afgevuurd met zijn zelfgebouwde apparaat. Hij kon het model downloaden van een gespecialiseerde website en was aan materiaalkosten niet meer dan 30 dollar kwijt.

Het zelf printen van wapens begint een hoofdpijndossier te worden voor autoriteiten die belast zijn met het toezicht en de controle op de verspreiding van vuurwapens. De prijzen van 3D printers zakken snel, ze zijn al te koop voor minder dan 500 euro. Criminelen en hobbyisten kunnen naar verwachting straks zonder dat iemand het in de gaten heeft hun eigen wapenarsenaal printen. Ze hoeven geen lid te worden van een schietclub of de zwarte markt op om aan wapens te komen.

De wapens zijn ook een nachtmerrie voor beveiligers op luchthavens e.d. omdat ze door security scanners niet opgemerkt worden.

Meer foto’s en details op het AR-15 user forum.