Werknemer containerbedrijf verdacht van verplaatsen drugscontainer

Een voormalig werknemer van containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam wordt verdacht van grootschalige drugshandel. Hij zou betrokken zijn geweest bij vier drugstransporten met in totaal drieduizend kilo cocaïne.

Foto: Joost van der Wegen

Drugs

De 44-jarige Schiedammer werkte als planner op de Delta Terminal van ECT op de Maasvlakte. Hij zou via zijn werkcomputer containers met drugs hebben verplaatst naar een specifieke plek, zodat zogeheten uithalers wisten waar zij de cocaïne konden vinden. Dit meldt RTV Rijnmond.

Corrupt

De man wordt behalve van drugshandel ook verdacht van corruptie. Hij moest donderdag voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen tijdens een korte zitting. Tot dusver heeft hij geweigerd om een verklaring af te leggen.

Het draait onder meer om de invoer van 954 kilo cocaïne op 12 mei van dit jaar.

Voor die zaak stond donderdag ook een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel terecht. Hij zou hebben behoord tot een groep van vijf uithalers.

De mannen waren door de douane gesignaleerd op het ECT-terrein. In een ‘Trojaanse container’ zijn slaapzakken, power banks, voedsel, een uitschuifbare trap en zagen gevonden. De politie gaat er vanuit dat het vijftal in de container heeft geslapen, tot het moment dat zij de drugs uit een andere container moesten halen.

Koekjes

Een sleepspoor leidde naar een container met drie sporttassen bovenop een lading koekjes, schrijft de regionale omroep. De inhoud: 62 kg cocaïne. Het spoor naar een andere container bracht de douane ogenschijnlijk slechts naar een partij hout.

Nadat deze container bij de geadresseerde, een bedrijf in Roosendaal, was gebracht en nader werd geïnspecteerd, leverde dat een verrassende vondst op: achter het hout bleken tientallen sporttassen verscholen met in totaal nog eens 892 kg cocaïne.

Zwarte sporttassen

De Capelse verdachte beriep zich donderdag op zijn zwijgrecht. Volgens advocaat Strak staat het niet vast dat die groep van vijf mannen bij dit transport hoorden. Het Openbaar Ministerie vindt dat vaststaat dat de verdachte te maken had met de gevulde sporttassen. De eis: twee jaar cel.

De rechter doet op 1 september uitspraak.