Werkstraf geëist tegen advocaten die info kochten

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Amsterdam tegen de letselschadeadvocaten Patricia B. en Jan A. een taakstraf geëist van 200 uur. Ze kochten politieinformatie van een 63-jarige politievrijwilligster uit Amstelveen.

Vertrouwen

De Amsterdamse advocaten zouden de vrouw hebben omgekocht en tussen 2010 en 2012 informatie hebben ontvangen. Het Openbaar Ministerie rekent het de verdachten zwaar aan dat zij als advocaten hun beroepsgroep schade hebben toegebracht en volgens het OM ook het vertrouwen van burgers in advocaten hebben ondermijnd.

Inschatting

Door de werkwijze van het kantoor kwam er privacygevoelige informatie terecht bij slachtoffers van verkeersongevallen, dat was informatie waarover zij niet mochten beschikken. Het letselschade advocatenkantoor van beide verdachten had volgens het OM hierdoor een enorme informatievoorsprong op andere letselschadekantoren. Letseladvocaten van het kantoor van beide verdachten konden vlot een inschatting maken of een zaak succesvol kon zijn, omdat zij snel dossiers van de politievrijwilligster ontvingen. Hiermee behaalden zij volgens het OM een financieel voordeel ten opzichte van hun concurrenten.

Heimelijke zakenrelaties

De 63-jarige vrijwilligster had in 2010, in samenwerking met het advocatenkantoor, een eigen Stichting voor Slachtoffers opgericht. In die periode heeft ze onrechtmatig op verzoek van de verdachte advocaten politiedossiers aan het letselschadekantoor doorgespeeld.  Uit onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat de verdachten de zakelijke relatie tussen de 63-jarige politievrijwilligster en het kantoor zo veel mogelijk verborgen heeft weten te houden.

Broodwinning

Het OM zegt te hebben overwogen als bijkomende straf  de tijdelijke ontzetting uit het beroep van advocaat te vragen. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan als advocaat. Bovendien zijn beide verdachten first offenders en achten het OM de kans op herhaling zeer beperkt. Begin augustus doet de rechtbank pas uitspraak.

De 63-jarige Amstelveense staat wegens medische redenen op een later tijdstip terecht voor de rechtbank in Amsterdam.