Werkstraf voor schietende agent

De rechtbank in Zwolle heeft donderdag een politieagent veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en 180 uur werkstraf wegens (tweemaal) poging tot doodslag. De agent heeft begin 2010 op twee inbrekers geschoten die op heterdaad betrapt werden tijdens een inbraak in Deventer. De inbrekers raakten gewond aan gezicht en bovenbeen.

Op dinsdag 9 februari 2010 omstreeks 4.45 uur vond er een inbraak plaats in de Kijkshop aan de Korte Bisschopstraat te Deventer. De verdachte agent ging samen met een collega op de melding af. Toen de inbrekers, voorzien van mutsen en hamer, naar buiten kwamen, voelde de agent zich bedreigd en loste twee schoten.

 

De een had een schotwond in zijn gezicht en de ander in het bovenbeen. Beide slachtoffers hebben langdurig en mogelijk blijvend letsel opgelopen. De officier van justitie wilde de agent wel schuldig laten verklaren, maar zonder straf. De rechtbank vond echter dat de agent geen goede reden had om op de inbrekers te schieten. Hij had niet zo snel naar zijn dienstwapen moeten grijpen. 

De man kreeg donderdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 180 uur opgelegd.