Werkstraf voor verduistering 900.000

De 48-jarige vrouw uit Utrecht die een bedrag van 900.000 euro van de gemeente verduisterde is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De vrouw kreeg periodiek van de gemeente ruim 900.000 euro op haar rekening gestort die bedoeld was voor haar werkgever. In plaats van dit geld terug te geven, heeft zij het voor zichzelf gebruikt. De officier van justitie had 20 maanden onvoorwaardelijk geëist.

De rechter vindt met de officier van justitie dat verduistering bewezen is.

Tussen 27 januari 2009 tot en met 18 januari 2010 is door de gemeente Utrecht in meerdere stortingen een bedrag van in totaal € 907.587,97 op haar bankrekening gestort, terwijl het was bedoeld voor haar werkgever, een welzijnsorganisatie. De vrouw heeft zich dit geld onrechtmatig toegeëigend. De rechtbank rekent het haar zwaar aan dat zij er op verschillende momenten bewust voor heeft gekozen dit geld voor zichzelf te gebruiken.

De straf die de rechtbank oplegt is veel lager dan de officier eiste. De rechtbank voert verschillende redenen aan voor de opgelegde werkstraf. Zo heeft de vrouw het geld niet zelf actief gestolen. Verder handelden de gemeente en de welzijnsorganisatie waarvoor het geld bestemd was traag, waardoor de situatie bijna een jaar duurde. En bovendien is het grootste deel van het geld, te weten 700.000 nu terug naar de gemeente.

De rechtbank houdt ook rekening met de grote gevolgen die de ontdekking van het strafbare feit al voor de vrouw heeft gehad. Ze is haar werk kwijtgeraakt, heeft al heel lang geen enkel inkomen meer kunnen krijgen en zal mogelijk haar woning verliezen.

Ook heeft de rechter mee laten wegen dat de vrouw geen strafblad heeft en dat er volgens de reclassering geen gevaar voor herhaling is. Dat de gevangenisstraf voorwaardelijk is, moet de vrouw ervan weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Bovendien maakt het haar mogelijk te blijven werken en op die manier zoveel mogelijk van het verduisterde geld terug te betalen.

Hier het vonnis.