Werkstudenten tegen loverboys

De politie zet werkstudenten in als undercovers om digitale loverboys en fraudeurs op dating- en chatsites te te pakken te krijgen. Dat schrijft De Telegraaf. De undercovers gaan werken onder regie van politiemensen. Een proef van de regiopolitie Kennemerland verloopt succesvol en daarom wordt deze nieuwe opsporingsmethode uitgebreid. De studenten krijgen eerst een korte opleiding en worden beëdigd als opsporingsambtenaar.

Ze worden ingezet op bij jongeren populaire sites en zoeken zoeken naar verdachte conversaties en signalen van loverboys.

In de proef betrappen ze bijna dagelijks op heterdaad personen die bijvoorbeeld met minderjarigen afspraken proberen te maken.

‘Pedofielen, loverboys, en oplichters’, zijn het doelwit aldus de leider van het project Cybercrime van de politie Kennemerland. ‘Politie en openbaar ministerie zijn steeds beter in staat om dit soort misdrijven te bestrijden, maar het kost gewoon tijd om iedereen bij te scholen. Daarom zetten we nu als proef studenten in, die goed thuis zijn op internet. Ze bezoeken sites, volgen gesprekken en door de politie wordt contact gelegd met daders of slachtoffers als ze het niet vertrouwen. Op die manier zijn al diverse keren mannen met onfrisse bedoelingen tegen de lamp gelopen.’