Teeven regelde uitlevering Wesam

Staatssecretaris Fred Teeven heeft er, als officier van justitie, persoonlijk voor gezorgd dat destijds de Nederlandse Irakees Wesam al Delaema aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd. Dat blijkt uit het boek Staatsgeheim van Sander Kuypers. Teeven wilde zo voorkomen dat Al Delaema in Nederland weinig straf kreeg. Met de uitlevering aan de VS wilde hij een daad stellen. Bekijk de uitzending van Nieuwsuur hierover na de break.

De AIVD had jarenlang tevergeefs gewaarschuwd dat er een serieuze terroristische dreiging was maar die dreiging werd pas na de moord op Theo van Gogh serieus genomen. En zo werd Al Delaema de eerste verdachte waarbij ze een daad konden stellen. Veroordeeld Al Delaema werd in de VS veroordeeld voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak en voor het mishandelen van een Amerikaanse cipier.

Door schuld te bekennen ontliep hij een proces, waarin hij levenslang had kunnen krijgen. Nu kreeg hij 25 jaar cel. Dit voorjaar keerde hij in Nederland terug was om hier zijn straf uit te zitten, naar Nederlandse maatstaven. Daarom werd de straf verminderd met zeventien jaar, waardoor Al Delaema direct vrijkwam, op grond van de ‘zeer zware omstandigheden’ waaronder Al Delaema in Amerika vastzat.

Al Delaema is dus inmiddels vrij maar hij is zo getraumatiseerd door de gevangenschap in de Verenigde Staten dat hij onder behandeling is. Nieuwsuur spreekt met Wesam al Delaema en met de schrijver van het boek, Sander Kuypers.