Weseam al D. legt het uit

De voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse soldaten en mishandeling veroordeelde Wesam al Delaema heeft een uitgebreid interview gegeven aan het ANP. Daarin legt hij uit dat hij wel in Irak was en wel degelijk boos was om wat de Amerikanen daar deden. Maar hij zegt zelf geen aanslagen te hebben uitgevoerd of gepland. ‘De Amerikanen hebben me door marteling in de gevangenis gedwongen om een bekentenis af te leggen. Een bekentenis die onterecht is.’ De man wil met zijn volledige naam worden genoemd. ‘Ik ben geen terrorist en ik heb ook geen aanslagen beraamd op Amerikaanse militairen.’

Justitie heeft de Nederlandse Irakees, die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, woensdag vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf had omgezet in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest betekende dat dat Al Delaema vrij man werd.

Mishandeling

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al Delaema vorig jaar. Hij kreeg de 25 jaar niet alleen voor het beramen van de aanslagen in de Iraakse plaats Fallujah, maar ook voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier.

‘Ik heb niets beraamd, maar na een half jaar isolatie in DC Jail kon ik niet meer. Ik heb zelf ondervonden dat een gevangenis als de beruchte Abu Ghraib gevangenis in Irak er ook is in de hoofdstad van Amerika. Ik kon het niet langer volhouden. Ik wilde dood. Mijn enige kans om weg te komen, was mijn bekentenis’, vertelt Al Delaema.

Bin Laden

Op de dag dat hij in Washington aankwam, haalde de FBI hem met ‘acht tot negen’ grote auto’s op. ”Het leek erop dat ik Osama bin Laden zelf was’, herinnert hij zich. ‘Aanvankelijk waren de mensen van de FBI vriendelijk. Ze vroegen me of ik wilde praten, maar dat wilde ik niet. Toen zeiden ze dat ik beter een deal kon afsluiten en bekennen. Dan zou ik snel weer terug in Nederland zijn. Maar toen ik vertelde dat ik een advocaat wilde, werden ze kwaad.’

Wesam zegt dat hij ergens in een kleine koude cel werd gezet. Zijn jas werd afgepakt en hij bleef zitten tot na het weekend om te worden voorgeleid voor de Amerikaanse rechter. Daar pleitte hij onschuldig te zijn.

Bitterkoud

Vervolgens werd hij naar DC Jail in Washington gebracht. ‘Ik moest me helemaal uitkleden en uren in een soort kooi zitten. Het was bitterkoud. Ik was in een verdieping onder de grond gebracht en daar werd ik een half jaar vastgezet. Al die tijd heb ik geen daglicht gezien.’

Lees verder ANP/NU.nl