De Afrikaanse war on drugs

De Verenigde Staten proberen met verschillende diensten de doorvoer van cocaïne door Afrika te stoppen. Zowel de drugsbestrijders van de DEA als het ministerie van Defensie hebben met name in West-Afrikaanse landen een adviserende rol, maar doen ook geheime missies. Volgens Associated Press en de New York Times lukt het nog niet goed de cocaïnestroom naar Europa te stoppen.

Afgelopen 19 juli pakten Argentijnse politie iets meer dan een halve ton cocaïne (foto) die was verstopt tussen baggermachines die per vliegtuig naar een niet-bestaande oliemaatschappij in Lagos, Nigeria, zouden worden verscheept. Dat bedrijf zou op zijn beurt weer zendingen naar Europa verzorgen. Bij die organisatie was volgens de autoriteiten in Argentinië en Bulgarije ook een Nederlander betrokken in die dit voorjaar werd aangehouden na een cokevangst in Bulgarije.

De Verenigde Staten trainen nu in Ghana een speciale elite-eenheid ter bestrijding van drugshandel en in Kenya en Nigeria staat ook en dergelijke eenheid op stapel. ‘Afrika is de frontier, we moeten wat inhalen hier’, zegt een DEA-officier in de New York Times.

In 2009 gaf de VS 7.5 miljoen dollar uit aan hulp voor drugsbestrijding in West-Afrika, dat was 50 miljoen in 2010 en ook in 2011.

Het lijkt erop dat de Amerikanen laat zijn. Latijns-Amerikaanse organisaties hebben zich al heel lang ingegraven in verschillende landen. Opleiden van elite-eenheden en allerlei geheime operaties tegen criminele organisaties kunnen de wijdverbeide corruptie niet doen verdwijnen. Armoede is de vruchtbare voedingsbodem voor de miljoenen die de Latijns-Amerikanen te besteden hebben. In landen waar de overheid nauwelijks de maandelijkse ambtenaren-salarissen kan betalen is het niet moeilijk voor een drugshandelaar medewerking te kopen. 

West-Afrika verscheept volgens de Verenigde Naties nu 13% van wereldproductie van cocaïne, dat is vooral bestemd voor Europa. Vanuit Oost-Afrika wordt vooral coke naar Azië verscheept.

West-Afrika heeft al een lange traditie in de drugshandel. Libanezen hebben zich al vanaf de jaren vijftig bezig gehouden met de handel en productie van wiet uit het gebied. Daarna kwamen in Ghana en Nigeria lokale handelaren in softdrugs op. Die criminele organisaties werken nu samen met de Mexicaanse en Colombiaanse cocaïnehandelaren. Safe houses, banken, opslagcapaciteit en vele andere faciliteiten zijn allemaal beschikbaar.

In Guinee-Bissau hebben Colombianen zich direct met een staatsgreep van militairen bemoeid. Dat land is inmiddels een basis voor een aantal criminele groepen.

Deskundigen voorzien dat wanneer de druk van de Amerikanen verder wordt verhoogd in sterkere landen als Senegal of Ghana en verbeteringen in Liberia en Sierra Leone doorzetten de routes deels zullen worden verlegd naar het Caraïbisch gebied.

Lees over Nederlandse drugshandel in Afrika:

Zijn de duizenden kilo’s van Piet? 

Coke-vangst op Kaapverdische eilanden 

In Gambia overleden NL’er ‘gemarteld’ 

NL’se cokeverdachte in Gambia overleden 

Zie ook:

Washington Post en New York Times.