‘Wethouder regelde stroman bij wietteelt’

VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede zou betrokken zijn geweest bij een grote wietkwekerij. Dat schrijft het AD donderdag. De politicus zou bij een inval uit handen van justitie zijn gebleven omdat hij gebruik maakte van een stroman die hij daarvoor zou betalen.

Volgens het AD heeft die stroman het zogenoemde “zwijggeld” niet gekregen en is daarom gaan getuigen tegen de wethouder.

Stroman

De wietkwekerij werd in 2011 door de politie ontdekt in het centrum van Arnhem. Ruim 800 wietplanten werden aangetroffen en vernietigd. De stroman zou toen zijn gearresteerd, maar hij hield zijn mond over de betrokkenheid van wethouder Van Gelder. Later, toen de stroman zijn geld niet kreeg, heeft hij besloten toch een verklaring af te leggen tegen de wethouder.

Van Gelder was volgens de stroman via een gekende wietkweker de plantage begonnen om snel geld te verdienen, schrijft het AD. De betrokkenheid van de wethouder zou ook blijken uit documenten die deze krant in haar bezit heeft.

'Getuige'

De wethouder claimt in het AD alleen betrokken te zijn als getuige in deze zaak. 'Ik ben getuige in een strafzaak die onder de rechter is. Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op activiteiten vanuit mijn wethouderschap bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Uiteraard heb ik het gemeentebestuur al eerder ingelicht dat deze privékwestie speelt’, aldus Van Gelder.