Wie durft de huizen van El Chapo te kopen?

Op 10 november komen 6 gemeubileerde huizen van Joaquin “El Chapo” Guzmán Loera (62) onder de veilinghamer. De optrekjes staan in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa en dienen per woning circa 1 miljoen Amerikaanse dollar op te brengen. Een groot aantal van de villa’s hebben ontsnappingstunnels – de toegang van eentje is zelfs onder een badkuip aangelegd. Het is maar zeer de vraag of de op de veiling beoogde bedragen gehaald gaan worden.

El Tigrillo

Tot nu toe hebben de veilingen van woningen en luxe goederen van vooraanstaande narco’s weinig opgeleverd. Potentiële kopers zijn bang dat hun nieuw verworven eigendommen door de organisatie van de drugscriminelen worden opgeëist. In juni van dit jaar werd de veiling van een aantal “narco casas” een regelrechte mislukking. Aan de huizen lag niet. Die lagen op de meest schitterende plekken, zoals de villa van El Tigrillo, dat aan een privé strand in Los Cabos grenst. Maar El Tigrillo – echte naam Francisco Javier Arellano Félix – is de voormalig leider van het Tijuana-kartel. Mogelijke kopers hebben grote angst dat ze zullen worden gestraft voor de aankoop. Toen het pand op de veiling werd aangeboden, bleef het doodstil in de zaal. De veiling zelf, waarop ook luxe goederen werden aangeboden die van criminelen waren afgepakt, duurde korter dan een uur.

Vuurgevecht

El Chapo zelf, de voormalig leider van het gewelddadige Sinaloa-kartel, zit een levenslange straf uit in de Verenigde Staten. Maar zijn zonen, bekend als Los Chapitos, waren kort geleden nog volop in het nieuws toen ze in de stad Culiacán in een vuurgevecht met een eenheid van de Nationale Garde verzeild raakten, waarbij de overheidstroepen het onderspit delfden. Grote kans dat potentiële kopers van de villa’s van EL Chapo daarop definitief hebben besloten van de koop af te zien.