Wie is de rijkste crimineel?

Quote geeft deze maand een top tien van de rijkste criminelen van Nederland. Het blad begeeft zich wel op glad ijs want de zekerheden die er te vinden zijn in de openbare gegevens van bedrijven legaal verdienende Nederlanders zijn er niet in de sfeer van criminele grootverdieners. Quote geeft zelf al ruiterlijk de beperkingen aan: het zijn bedragen op basis van ‘common sense’ en ‘ruwe schattingen’. En ook bedragen die zijn genoemd door justitie of de belastingdienst, wat ook geen garantie biedt op betrouwbaarheid omdat deze instanties in de Plukze sfeer gemakkelijk hoog inzetten om maximaal te scoren. Nummer 1 staat Jan-Dirk Paarlberg met een geschat vermogen van 199 miljoen, volgens de rechtbank deels verdiend met het wegsluizen van afpersgeld van Willem Holleeder. De winnaar was des duivels over deze publicatie.      

Paarlberg liet zijn ongenoegen blijken op de voicemail van Quote’s hoofdredacteur:

{mp3remote}http://www.crimesite.nl/images/mp3/memo.mp3{/mp3remote}

Paarlberg heeft, zegt Quote, nog genoeg vermogen verstopt. Dat geld valt dan niet onder het beslag dat het Openbaar Ministerie op veel van zijn rijkdom heeft gelegd.Een belangrijk punt is dat niet alle rijke criminelen bekend zijn. Wanneer je naam groot in de media staat is er voor Openbaar Ministerie en politie een goede publicitaire reden om alle (financiële) registers tegen je open te trekken. De echt rijke boeven hoor je dan ook niet (maar ze zijn er wel). Een ander punt is dat boeven die hun mega-dure luxewagen geregeld fout parkeren in de lokale koopgoot of anderszins de aandacht trekken, solliciteren naar aandacht van de recherche van het regiokorps of de Nationale Recherche.

En wie eenmaal door justitie op de korrel is genomen moet snel wegwezen, en zeker niet onderduiken in het centrum van de hoofdstad, zoals Dino Soerel. Goed onderduiken kost trouwens ook echt geld, net als lang in de bajes verkeren, en niet alleen door de honoraria van de advocatuur. Je investeringen moeten natuurlijk door je binnenverblijf niet uit zicht raken. en daar moet je weer je mensen voor betalen.

Als de cijfers kloppen vallen ze wel zwaar tegen.

De lijst van Quote:

2. Jan van Vlijmen, ex-Philips Pensioenfonds en ex-Bouwfonds: 95 miljoen (voor de schikking)

3. Stanley Hillis, Delta/IRT-verdachte:  50 miljoen

4. Jack Stroek, garnalenhandel: 45 miljoen

5. Etienne Urka, Delta/IRT-verdachte: 40 miljoen

6. Mink Kok, Delta/IRT-verdachte: 40 miljoen

7. Johan Verhoek, hasjvaart: 40 miljoen

8. Willem Holleeder: 20 miljoen

9. Charles Zwolsman, ex-autocoureur: 15 miljoen

10. Greg Remmers, vader van Jesse: 10 miljoen.