Wie was Stanley Hillis: eerste jaren

Het was al een tijdje stil rondom de man die door velen als een echte boss of the bosses van de penoze werd gezien. Hij was inmiddels wat ouder en niet meer zo hyperactief als vroeger. Stanley Hillis is in 1946 in Den Haag geboren. Als jongeman klopt hij aan bij het Franse Vreemdelingenlegioen. In het legioen wordt de van nature verlegen jongen, een harde, berekende man. Na zijn huurlingentijd begint zijn criminele carrière als bankovervaller. In de jaren zeventig en tachtig pleegt hij tientallen gewapende overvallen. Een aantal samen met de beruchte Joegoslavische criminelen Zeljko ‘Arkan’ Raznjatov en Kola Kostovski.

 

Indien nodig trekt Hillis zijn vuurwapen. In december 1979 schiet hij in de Bijlmer een agent neer. Sinds die tijd staat hij bekend als vuurwapengevaarlijk. Daarnaast heeft hij een reputatie opgebouwd als meesteruitbreker. Hillis ontsnapt twee keer uit de Scheveningse strafgevangenis en in juni 1984 neemt hij de benen uit De Schutterswei in Alkmaar.

Na die ontsnapping zou hij onder meer een overval hebben gepleegd op een filiaal van de Rabobank in Amsterdam-West. De buit bedraagt 100.000 gulden. Een maand na zijn ontsnapping wordt Hillis echter ingerekend.

Meest spectaculair is zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes op 23 Januari 1985 waar hij 8 jaar moest uit zitten voor 17 roofovervallen, dat was zijn 4de ontsnapping.

In de berichtgeving na de uitbraak wordt een inktzwart beeld van Hillis geschetst. Volgens politie en justitie is hij levensgevaarlijk: hij zou er niet voor terugdeinzen om bij het minste of geringste het vuur te openen.

Door alle publiciteit voelt Hillis zich zo opgejaagd dat hij contact zoekt met tv-presentatrice Sonja Barend om zijn weerwoord te geven. Vermomd met pruik en snor en voorzien van een enorme zonnebril, is Hillis die zaterdagavond vanaf zijn onderduikadres te zien. Hillis vreest dat hij bij een eventuele aanhouding zou worden neergeschoten door de politie.

Niet lang na de geruchtmakende tv-uitzending wordt Hillis op een terrasje ingerekend. Even later zit hij op de zwaarbewaakte B-vleugel van de Scheveningse strafgevangenis. Nadat hij zich een tijd lang als modelgevangene heeft gedragen, mag Hillis eens in de 3 weken zijn vrouw helpen in de huishouding.

Maar in juli 1987 wordt hij met een maat betrapt bij een inbraak in het gemeentehuis van Oostzaan.

Bron: Op leven en dood van Gerlof Leistra.