Wie schoot Yaacoubi nou echt dood?

Johan S. (52) werd in juli vorig jaar door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor de moord op xtc-producent Mohammed Yaacoubi uit Breda. S. heeft altijd ontkend de schutter te zijn. Sterker nog, nu de zaak in hoger beroep dient zijn er twee nieuwe namen genoemd van eventuele schutters.

Door @Michael de Hoogh

'Nieuwe' schutter(s)

De verdediging heeft begin oktober tijdens een regiezitting voor het gerechtshof in Den Bosch enkele onderzoekswensen ingediend. Tijdens die regiezitting, op 2 oktober, werd duidelijk dat er een getuige in deze zaak is die Willem W. heeft genoemd als de man die Mohammed Yaacoubi doodschoot. W. heeft op zijn beurt weer de al overleden Rob Sengers (2004, doodgeschoten) aangewezen als de schutter.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag 14 oktober besloten dat er nog één getuige gehoord wordt in deze zaak en de rest van de onderzoekswensen zijn afgewezen. De zaak zal dus snel inhoudelijk behandeld worden door het hof.

Liquidatie

Waar gaat het over? Volgens justitie en de rechtbank in Den Bosch staat het vast dat de 52-jarige Johan S. verantwoordelijk is voor de dood van Mohammed Yaacoubi uit Breda. Yaacoubi, een xtc-producent, werd in 2002 dood gevonden in een busje bij een visvijver in het Brabantse Son en Breugel. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

Ex-vriendin

Bij de vijver werd later een sigaret gevonden met dna van Johan S. en er zijn getuigen die zeggen dat S. de moord op Yaacoubi aan hen heeft opgebiecht. Een van die getuigen is een ex-vriendin van S., waar hij een relatie mee heeft gekregen terwijl S. in de cel zat. Zij was namelijk gevangenisbewaarder.

Veroordeling

In april 2009 is S. aangehouden in de gevangenis van Heerhugowaard waar hij een straf uitzat voor gewapende overvallen en in juli 2012 werd S. dus veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Wanneer de zaak in hoger beroep inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet duidelijk.