Wie verklaarde wat over Holleeder?

Willem Holleeder is vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris verdacht van de opdracht tot de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Zijn voorlopige hechtenis werd met twee weken verlengd. Mogelijk worden later ook de moorden van John Mieremet, Cor van Hout en Willem Endstra hem nog ten laste gelegd. Zeker 10 getuigen verklaarden tegen Holleeder in deze vijf liquidaties, blijkt uit dossiers die in bezit zijn van Crimesite. Maar of het genoeg is?

Door Vincent Verweij

 

Dit zijn de belangrijkste getuigen en de meest belastende verklaringen die ze over Holleeder hebben afgelegd. De meesten zijn ook te lezen in het boek ‘De Liquidatie Dossiers‘.

Peter La Serpe, die op Kees Houtman schoot en kroongetuige werd.

“Dat Willem Holleeder opdrachten geeft, daar ben ik van overtuigd. Ik geloof dat iedereen zijn belangen heeft en allemaal grote jongens zijn en dat ze elkaar respecteren en dan sommigen belangen samen delen. Of sommige dingen samen uit laten voeren. Of dat twee mensen die willen iemand dood hebben en dan betalen ze allebei de helft.”

 


Maria Houtman, weduwe van de vermoorde crimineel Kees Houtman.

“Kees heeft het mij verteld dat Holleeder had gezegd: ‘Ik vermoord jou, ik vermoord jou en jou’. Daarbij had hij Thomas en Kees aangewezen.”

 

John Mieremet, geliquideerde crimineel, voor zijn dood:
“Holleeder is het brein is achter een groot aantal afpersingen en afrekeningen. Holleeder perst iedereen af en diegene die niet betaalt moet er vroeg of laat aan. Er staan nog een tiental namen op een lijst, allemaal mensen die nog vermoord zullen worden.”

 

Ferry de Kok, bodyguard van John Mieremet, na diens dood:

Rechercheur: “Wat wij graag willen is openheid van zaken, wie is nu met wie bezig?’’ Ferry de Kok: ,,Holleeder.’’ Zat die ook achter de liquidatie van John Mieremet? ,,Ja. De aanleiding is geld. Hij heeft het allemaal mooi gespeeld in principe allemaal.”

 

Fred Ros, moordmakelaar en nu kroongetuige:

“De opdrachtgevers (van de liquidatie van Thomas van der Bijl, red.) zijn Dino Soerel en Willem Holleeder. De opdracht komt bij Dino vandaan en ja, op de achtergrond natuurlijk wel Willem Holleeder, maar dat is meer in bescherming. Omdat zij natuurlijk niet wilden dat hij met de politie ging praten en dat dan de spaarpot helemaal in elkaar donderde.”

 

Thomas van der Bijl, crimineel en kroegbaas

“Die Willem Holleeder, die heeft mensen vermoord, dat heb ik horen zeggen van andere mensen die het tegen mij hebben verteld. Ik weet dat hij er zes vermoord heeft. Die man heb zoveel geld en zoveel macht. Cor zei altijd tegen mij: ‘Als ik doodgeschoten wordt, heeft Willem het gedaan’.”

 

Barvrouw van Café de Hallen:

“Ik heb gehoord hoe Thomas bedreigd werd door Holleeder aan de bar. Thomas zei tegen zijn vrouw: ‘nou is het gebeurd, nou is het afgelopen’. Die Holleeder bedreigde hem gewoon. Als hij iets niet deed, dan werd hij afgeschoten.”

 

Willem Endstra, geliquideerde vastgoedmagnaat en witwasser:

“Holleeder heeft geen moraal, dat is nul. Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt ‘ie gewoon. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat ‘ie hem ging pakken. En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? ‘Ach’, zegt-ie, ‘ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam.’ Ja, dat vind ik geen normale tekst.”

 

Anonieme CIE-informant in de zaak Endstra:

“Willem Holleeder heeft Ali en Pasje benaderd om Endstra te liquideren. Een gestolen auto was beschikbaar gesteld door mensen van de Holleeder-organisatie.”

Bram Zeegers, advocaat van Endstra:

“Endstra zei tegen me: ‘Als ik wordt vermoord, dan heeft Willem Holleeder het gedaan’. Een melkkoe die geen melk meer geeft, gaat naar de slacht.”

Hoewel talrijk, zijn deze verklaringen inhoudelijk waarschijnlijk te mager om Holleeder veroordeeld te krijgen. Ze zijn vaak indirect, van horen zeggen en zelden uit eigen waarneming. Justitie zal met meer bewijs moeten komen. Telefoontaps, observaties of financiele transacties die verband houden met de liquidaties, waaraan Holleeder direct te linken is. Volgend jaar zal Willem Holleeder voor de rechter komen en zullen we weten of het OM meer bewijs heeft tegen De Neus dan deze verklaringen.