Wie vermoordde de vogelman?

Vandaag stonden drie verdachten terecht voor betrokkenheid bij de dood van Edward Mink (foto). Deze 42-jarige vogelhandelaar werd op de avond van 20 maart 2014 dood gevonden op de bank van zijn huis in het Zuid-Hollandse Den Hoorn. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten.

De eerste inhoudelijke zitting vandaag in de rechtbank van Haarlem was niet alledaags. Na de ochtendpauze maakte de officier van justitie bekend dat een van de getuigen die eerder die ochtend was gehoord, na haar getuigenis was aangehouden voor meineed. Deze vrouw is de ex van verdachte P., een 51-jarige Hagenaar, die ook wel Bolle wordt genoemd.

De verdachte Hamid M, bijnaam Achie, liet weten dat een van de aanwezige rechercheurs hem in de pauze van de zitting dreigend had toegevoegd: “Ik pak je nog wel.” De officier van justitie ontkende later met klem dat de rechercheur dat zou hebben gezegd.

In diezelfde pauze werd ook nog de telefoon in beslag genomen van een van de vijf getuigen die eerder gehoord waren.

Hamid M. was de enige verdachte die tijdens de zitting zijn mond open deed. De andere twee verdachten, waaronder de vrouw van het slachtoffer, beriepen zich op hun zwijgrecht. Linda van den B.: “Ik heb al zo veel verklaard, ik vind het wel genoeg.”

Linda van den B. en Hamid M. hebben beiden langdurig in voorarrest gezeten. Het onderzoek naar de dood van Edward Mink heeft twintig maanden geduurd.

Er zijn deze week nog drie rechtszittingen gepland. Morgen zal een schotrestdeskundige van het NFI worden gehoord. Dan zal er onder andere meer duidelijkheid komen over de kruitsporen die zijn gevonden op de kleding van Hamid M. en Linda van den B.

Later deze week op Crimesite een uitgebreid inhoudelijk stuk over de moord op Edward Mink.