Wie zijn de erfgenamen?

Het Bruinsma-geld in Basel zou volgens Het Parool opgehaald kunnen worden door de Chinees Yee Tat Wong. De Tweede Kamer wil nu dat het kabinet zich in gaat spannen om dit geld niet zomaar te laten vloeien naar criminele erfgenamen. Maar misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink schrijft eraan te twijfelen of het verhaal over de Hong Kong-constructie überhaupt waar is. 

 

Korterink: ‘Het is een tamelijk omstreden verhaal, Bas van Hout heeft daar veel onderzoek naar gedaan en kwam tot geheel andere conclusies dan Middelburg. Nu was dat niet zo vreemd: Van Hout en Middelburg zijn geen vrienden. Maar ook tegenover mij deed Engelsma het af als onzin. Wat ook niet alles zegt. Hier moet nog het een en ander worden uitgezocht.’

 

Maar goed. Dat Engelsma, als één van de deelnemers aan de constructie, het verhaal als onzin af zou doen is te verwachten.

Volgens Het Parool zijn de heren Gerard Cok, John Engelsma, Charles Geerts en Etienne U. bij de constructie betrokken. Interessante vraag is of dit viertal hier al een verdeling over heeft gemaakt. En zijn deze heren werkelijk de enige betrokkenen? Of waren er nog investeerders op de achtergrond?

Klepper en Mieremet zijn er niet meer om eventueel mee te delen.  

Als de Nederlandse fiscus nog mee wil delen lijkt het kabinet met een konijn uit de hoge hoed te moeten komen. Zoals PvdA-kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt zei tegen Het Parool: ‘Ik zie niet in hoe de Nederlandse overheid een regel kan maken om tegoeden te confisqueren waarvan iemand uit Hongkong, nu een Chinees staatsburger, de wettige eigenaar is.’ 

Zie Het Parool en de MIsdaadjournalist.