‘Wiegmink liep op Frank S. af’

Frank S. heeft Alex Wiegmink op 20 januari in 2003 in paniek neergeschoten. Dat zegt zijn advocaat Annet Laeyendecker in De Gelderlander. Hij zegt zich niet te kunnen herinneren of hij hem toen ook heeft gedood.

Autosleutels

Frank S. wilde de auto van Wiegmink stelen, een donkergroene metallic Opel Omega. Hij had verwacht dat Alex Wiegmink onder bedreiging van een pistool zijn autosleutels zou afgeven. Maar dat deed Wiegmink niet. Volgens S. liep hij op de Brabander af. Wiegmink was volgens S. ‘een kop groter’ hijzelf en hij raakte in paniek, zegt zijn advocaat:

Of hij als enige heeft geschoten en of zijn schot dodelijk was, weet hij niet meer. Meer herinnert hij zich meer niet, ook zaken die hem kunnen ontlasten niet.

Stelen

Frank S. uit Boekel en Souris R. uit Veghel kwamen vaker op de parkeerplaats aan de Burgemeester Bloemersweg op de Posbank. Ze waren op zoek naar voertuigen om te stelen.

Voor de nabestaanden kwam de bekentenis van Frank S. volgens De Gelderlander niet als verrassing. Peter Wiegmink, de oudere broer van Alex:

Alex was een nette hardwerkende vakman. Hij zat niet in het criminele circuit. Voor ons als familie bleef er vanaf dag één geen ander motief over dan een ordinaire autodiefstal.

Volgens hem was de schilder uit Drempt heel trots op zijn auto. Weduwe Greet Wiegmink zei in 2008 al dat ze het vermoeden had van een diefstal. Zijn auto ‘daar moesten anderen echt niet aan komen.’

Spijt

Advocaat Annet Laeyendecker zegt dat Frank S. spijt heeft:

Mijn cliënt heeft oprecht spijt. In al die jaren spookte die bewuste maandagavond miljoenen keren door zijn hoofd. Hij sloot zich af voor al het moois in zijn leven, vanwege zijn schuldgevoel. Met zijn huisarts heeft hij gesproken over euthanasie.

Toch had Frank S. pas na de uitzending van Opsporing Verzocht op 1 november de moed om zich aan te geven. Hij had op het politiebureau van Uden in zijn hand een brief voor de nabestaanden van Alex Wiegmink, met daarin excuses.

Laeyendecker is er niettemin van overtuigd dat het bewijs om Frank S. te veroordelen te mager is. Zij denkt dat er tegen Souris R. meer bewijs is. Souris R. beroept zich sinds zijn arrestatie op zijn zwijgrecht.

Alle berichten over de zaak.