Wiet legaal in Californië

De Amerikaanse staat Californië heeft cannabis per 1 januari 2018 gelegaliseerd. Men verwacht een omzet van 7 miljard, met een opbrengst voor de schatkist van 1 miljard. Tot nu waren er al zo’n 1000 illegale grootschalige kwekerijen in de staat te vinden.

Geen overlast

De eerste wietwinkels zijn in Californië in de Oudejaarsnacht geopend. Er zijn inmiddels 40 vergunningen uitgegeven aan ondernemers. De openingen hebben niet tot overlast of andere problemen geleid. De inwoners van de staat hebben al bij de Presidentsverkiezingen voor de legalisering van wiet gekozen op het stembiljet. Zij mogen nu maximaal 28 gram wiet per keer kopen, en zes planten kweken.

Meer THC

De politie in sommige steden houdt rekening met een mogelijke toename van het stoned aan het verkeer deelnemen, en overvallen op de wietwinkels. Ook waarschuwt een sheriff ervoor dat de wiet van vandaag veel meer THC bevat dan in de sixties, toen veel mensen in de V.S. voor het eerst experimenteerden met blowen.

Weinig verandering

Het tijdschrift Newsweek verwacht dat er maar weinig zal veranderen op de al bestaande illegale markt van wiet, omdat de cannabiseconomie er al veel langer aanwezig is.  De politie geeft wel aan de export van cannabis naar andere staten te gaan controleren, omdat de softdrug daar nog steeds verboden is. Onder de federale wet is cannabis illegaal.