Wiet-onderzoeken in Overijssel en Gelderland

Het lijkt er sterk op dat teelt van marihuana door de harde aanpak in het zuiden van het land verschuift naar het midden en het noorden van het land. Deze week liet de politie twee grote softdrugszaken klappen: in de omgeving van Zwolle en in de Achterhoek.

Zwolle

Dinsdag zijn zeven verdachten uit Zwolle aangehouden in een softdrugs-onderzoek. Politiemensen hebben vijf woningen in Zwolle doorzocht en drugs, contant geld en waardevolle goederen in beslag genomen.Dat gebeurde in de wijken Aa-landen, Zwolle-Zuid en Dieze. Bij de doorzoekingen werden nog twee verdachten op heterdaad aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Het gaat om een 19-jarige vrouw en een 24-jarige man uit Zwolle. In de woningen troffen de agenten verdovende middelen aan, waaronder een grote hoeveelheid softdrugs.

Achterhoek

Dinsdag viel de politie ook binnen in zes woningen en een garagebox in een groot wiet-onderzoek in de Achterhoek. In alle vroegte werden drie mannen van hun bed gelicht: twee mannen van 47 en 45 uit Doesburg en een 40-jarige man uit Silvolde. Zij worden verdacht van drugshandel en van deelname aan een criminele organisatie.

Ploertendoder

De politie had informatie dat de mannen zich op grote schaal bezig hielden met de productie en handel in wiet. Bij de zoekingen trof de politie in één woning (aan de Roggestraat in Ulft) een grote wietkwekerij aan, met ongeveer 1.000 oogstrijpe planten. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. In het pand in Kilder was wel sprake geweest van hennepteelt, maar stonden op dit moment geen planten. In de garagebox trof de politie een grote hoeveelheid apparatuur en spullen aan die gebruikt worden bij wietteelt. In diverse woningen trof de politie in totaal een tiental wapens aan, waaronder een ploertendoder, boksbeugel, pepperspray en omgebouwde wapens. Ook is er op een aantal plekken contant geld in beslag genomen. Daarnaast nam de politie tijdens de actiedag een kleine hoeveelheid harddrugs (vermoedelijk cocaïne) in beslag.

Ook in het noorden neemt het aantal acties tegen wiet toe:

Grote actie tegen wietteelt in Groningen

Groot wiet-onderzoek Friesland afgerond

(Bijna) speedboot en wiet gepakt in Friesland

4,4 mio vermogen gepakt in wietonderzoek