Wiet-paradijs van de Costa

De gemeente Guadalhorce, een plattelandsgebied noordwestelijk van Málaga is de wietschuur van de Costa del Sol. De talrijke wietplantages in het uitgestrekte gebeid zijn voor de politie moeilijk te ontdekken. Het gebied telt maar weinig verharde wegen en een labyrinth aan landweggetjes. En er staan talloze huizen, loodsen en schuren, die door de economische crisis en de crisis op de vastgoedmarkt nogal eens leeg staan.

Sociale controle

Er wonen veel buitenlanders in het gebied, het is dus een komen en gaan van vreemdelingen en er is nauwelijks sociale controle. In de provincie Málaga zijn hier de meeste wietplantages ontmanteld in de afgelopen jaren: het afgelopen jaar ter waarde van ongeveer drie miljoen euro, zo schrijft Málagahoy.

Elektriciteit

Eigenaars van leegstaande panden worden verleid door de hoge prijzen die wietproducenten willen betalen voor hun afgelegen huizen en schuren. De Guardia Civíl patrouilleert veel en probeert verdachte percelen in kaart te brengen waarbij ze ook proberen inzicht te krijgen in het elektriciteitsgebruik. 

Voortvluchtig

De grootste plantage die vorig jaar werd ontmanteld had 1058 planten en werd gerund door vier Nederlanders van Turkse komaf. Zij hadden een huis gehuurd waar niet werd gewoon maar alleen was ingericht als wietplantage. Hun bewegingen trokken de aandacht van de agenten. Een plantage van 365 planten werd bij toeval ontdekt door een brand. De Nederlandse eigenaar van het pand nam de benen en is nog voortvluchtig.

Er wordt ook wiet buiten geteeld maar dat komt minder vaak voor. Doorgaans worden die gecamoufleerd door andere beplanting of of binnenplaatsen van woningen.

Alle berichten over wiet in Spanje.