Wiet roken niet strafbaar in Mexico

De Mexicaanse Hoge Raad heeft woensdag uitgesproken dat het is toegestaan voor Mexicanen om een joint te roken en om thuis wiet te kweken. Dat is een enorme tegenstelling met de huidige zeer strenge wetgeving in het land waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen hard en soft drugs. 

Fundament

Het is ook een nieuw teken aan de wand dat de houding tegenover drugs in Noord- en Zuid Amerika aan het kantelen is. In vele Latijns-Amerikaanse landen is er een groeiend debat over de nadelen van de war on drugs. Met het arrest is de wetgeving in Mexico niet veranderd maar het legt wel het fundament waarmee parlement en president zullen kunnen beginnen met ingrijpende hervormingen, aldus Mexicaanse media. In Mexico is groeiende weerstand tegen de gewelddadige strijd tegen de drugshandel, die wordt gedirigeerd door de Verenigde Staten. De drugsoorlog veroorzaakte de afgelopen tien jaar vele tienduizenden doden.

Legaal

De zaak voor de Mexicaanse Hoge Raad was aangespannen door enkele burgers die waren veroordeeld met gebruikershoeveelheden marihuana (wiet).

In Uruguay is soft drugs inmiddels legaal. In vele andere Latijns Amerikaanse landen zijn gebruikershoeveelheden soft drugs en soms zelf cocaïne niet strafbaar meer. Ook in verschillende staten in de VS zijn soft drugs legaal. De Mexicaanse drugskartels verdienen nog altijd het meeste geld met de export naar de VS van marihuana, niet met de export van cocaïne of andere drugs.

Andere artikelen over legalisering van marihuana:

Nieuwe Canadese premier wil wiet legaliseren (VIDEO)

Chili gaat kweken wiet legaliseren

Budget van DEA voor het eerst lager

Kartels maken veel winst met wiet

Wiet in Colorado is snel op

Eerste legale wiet in Colorado

Legale wiet in Washington en Colorado