Wiet in Uruguay nu bij de apotheek

Vanaf heden is in Uruguay wiet legaal verkrijgbaar bij de apotheek. Anders dan in Nederland is in Uruguay verkoop legaal en ook de aanvoer is wettelijk gereguleerd. Kweken is in Uruguay voor particulieren legaal tot zes planten per huishouden.

Clubs

Producenten moeten zich dan wel registreren als thuiskweker. Wiet roken kan in speciale  ‘cannabis clubs’. Die clubs hebben ook het recht om maximaal 99 planten te kweken. Dit beleid was al sinds 2013 in gang gezet.

Twee bedrijven produceren de cannabis, op geheim gehouden lokatie.

Registreren

In apotheken moeten kopers zich registreren. Daarmee mag vanaf vandaag wekelijks 10 gram worden gekocht voor ruim een euro per gram. Bij de aankoop scant de apotheker de duim van van de koper.

Er hebben echter maar heel weinig mensen geregistreerd, zo’n 5.000, bij een geschatte regelmatige gebruikersgroep van 150.000 mensen en een bevolking van 3,4 miljoen mensen. Een probleem is dat de registratie door de overheid gebeurt en dat mogelijk mensen afschrikt.

Buitenlanders

Voor buitenlanders is het al met al niet simpel om zelf wiet te kopen maar het is ook niet moeilijk om via via legale wiet te kopen.

Uruguay hoopt door legalisering en regulering een inkomstenstroom voor drughandelaren te laten verdampen.

Zie ook:

Zo zitten Nederlanders in de bajes in Uruguay

Weer NL’er met duizenden pillen in Uruguay

Chili gaat kweken wiet legaliseren

Uruguay zoekt wietkwekers