Wiet voor export naar Nederland

De Nationale Politie in Spanje heeft in de buurt van Altea, aan de Costa Blanca, twee wietplantages ontmanteld met samen 6400 planten. De planten stonden in kelders in woningen in de gemeente Marina Baixa. Vier mensen zijn aangehouden in verband met de plantage: twee Nederlanders, een Spanjaard en een Kroaat. Volgens de politie exporteerde de groep wiet in vrachtwagens naar Nederland.

Het onderzoek is twee maanden geleden begonnen nadat er bij de politie informatie was binnengekomen dat er een groep mensen wiet zou telen in Altea en La Nucia.

Naast productiemiddelen als kunstmest, halogeenlampen en beregeningsinstallaties nam de politie ook een geweer met afgezaagde loop in beslag.

Op 7 maart is de eerste verdachte aangehouden in een chalet in Altea waar hij in de kelder 3800 planten.

In La Nucia werden daarna twee Nederlanders aangehouden die bezig waren een vrachtwagen te laden met 2250 stekjes. er werden daar nog eens 329 planten gevonden en een kleine voorraad wiet.

De laatste jaren verplaatst de productie van wiet zich steeds meer naar andere Europese landen, al dan niet met Nederlandse investeringen. Onlangs werd bekend dat de Nederlandse politie de volume van de export van nederwiet naar het buitenland jarenlang sterk overdreven heeft.