Wietkweker moet 3 miljoen terugbetalen

Een 67-jarige man uit Groningen moet ruim 3 miljoen euro betalen aan de Nederlandse Staat. De man zou het geld hebben verdiend door jarenlang wiet te hebben gekweekt. De 57-jarige ex-vrouw van de wietkweker moet 320.00 euro aan de Nederlandse Staat betalen. Ze had dat bedrag onder de noemer ‘alimentatie’ van haar ex-man ontvangen. 

In een ondergrondse ruimte onder de woning van de vrouw in het Drentse Kiel vond de politie in 2013 talloze hennepplanten. Ook werd er wiet geteeld in een kassencomplex achter de woning. Totaal werden 1340 planten ontdekt. De rechtbank in Assen gaat ervan uit dat er jarenlang is geoogst.

Vijftien maanden cel

De 67-jarige man uit Groningen werd twee jaar geleden veroordeeld tot vijftien maanden cel voor de hennepkwekerij in De Kiel en hypotheekfraude. Zijn ex-vrouw kreeg dezelfde straf voor hypotheekfraude en medeplichtigheid aan het kweken van wiet. De twee zijn in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dat is nog onder de rechter.

Contant geld

De vrouw uit De Kiel heeft ontkend dat ze iets van de wietkwekerij af wist. De rechtbank in Assen gaat daar echter niet in mee: ‘Zij was er lange tijd van op de hoogte dat haar partner naast zijn AOW ook illegale inkomsten had. De vrouw kreeg geregeld grote bedragen van hem aan contant geld. Dat geld heeft zij geaccepteerd en op haar bankrekening gestort.’ Volgens de vrouw had ze de 320.000 euro verdiend met de verkoop van auto’s en kleding. De rechtbank heeft beslag laten leggen op twee woningen en twee auto’s van de vrouw, voor het geval zij het gevorderde bedrag van 320.000 euro niet terugbetaald.

Eerder veroordeeld

De man uit Groningen is eerder veroordeeld voor het runnen van wietkwekerijen. Ook voor die eerdere veroordelingen moet hij nog geld betalen aan de Staat. Hij zou bezig zijn met aflossen, maar er staat nog een bedrag open van 81.000 euro.