Wietkwekerij ruimen kost 20.000 euro

Het opsporen van een wietplantage en het voor de rechter brengen van de teler kost 20.000 euro. Dat berekende dagblad De Limburger op basis van de 599 kwekerijen die vorig jaar in Limburg werden opgerold. In totaal koste dat de provincie 12 miljoen euro.

De berekening is gebaseerd op schattingen van instanties die bij de opsporing en vervolging betrokken zijn. Het gaat om onder meer gemeenten, politie, justitie, de brandweer en corporaties.

De gemeente Heerlen heeft acht ambtenaren fulltime op de kwekerijen gezet. Dat is een kostenpost van ongeveer een half miljoen euro. De corporatie Woonpunt was 100.000 euro kwijt aan het renoveren van de woningen waarin kwekerijen waren gevestigd.

Enexis schatte dat bij alle netbeheerders door heel het land voor 200 miljoen euro aan stroom wordt gestolen. Omdat de constructies waarmee de stroom wordt afgetapt vaak onveilig zijn, kan er kortsluiting ontstaan. Als daardoor brand uitbreekt, kost het de brandweer zo'n 3000 euro om te blussen. De politie in Limburg is 216.000 euro kwijt aan het opsporen van de kwekerijen; de ontmanteling wordt door professionele ruimers uitgevoerd en kostte voor 599 kwekerijen 521.130 euro.