Wietplantages België in de lift

Waterbedeffect? Nu in Zuid-Nederland de Taskforce Wiet de georganiseerde wietteelt de duimschroeven aandraait maakt België bekend dat het aantal ontmantelde wietplantages in 2010 met 26% is gestegen, vergeleken met 2009. In 2010 zijn in België 950 plantages ontdekt, in 2009 werden er nog 754 ontmanteld. Dat heeft het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken in antwoord op kamervragen bekendgemaakt.

 

De geraamde waarde van de in 2009 in beslaggenomen wietplanten was meer dan 100 miljoen euro. ‘Dit cijfer vertegenwoordigt het zakencijfer, in de groothandel, van de potentiële oogst van de ontdekte plantages in 2009, of een productiecapaciteit van meer dan 270.000 planten, die meer dan 30 ton marihuana voortbrengen’, zei minister Annemie Turtelboom.

Op dit moment zijn geen cijfers bekend over hoeveel plantages landelijk in Nederland worden ontmanteld.

De tijd dat wietplantages alleen in Nederland te vinden waren is allang voorbij. De deskundigheid in het buitenland neemt toe, mede als gevolg van investeringen van Nederlandse telers in het buitenland, onder meer onder druk van de aanpak van georganiseerde teelt in Nederland. In landen als Polen en Tsjechië is nog veel ruimte op het platteland.

Tegelijk groeit in de grotere steden van Europa het aantal gedoogde plaatsen waar cannabis kan worden gebruikt en gekocht.    

Minister Opstelten van Justitie zei zaterdag op een VVD-bijeenkomst zeer tevreden te zijn over de Taskforce die in Brabant georganiseerde criminaliteit aanpakt.

Opmerkelijk genoeg kondigde Opstelten aan dat het team nog voor de zomer een aantal grote acties zal uitvoeren in Brabant.