Wietplantages opgespoord met geluid (VIDEO)

Een geluidscamera waarmee wietkwekerijen opgespoord kunnen worden. Geen sciencefiction maar realiteit. Vijf hennepteams van de politie gaan ermee aan de slag.

Een prototype geluidscamera van het Eindhovense bedrijf Sorama wordt komend halfjaar meegenomen op patrouille.

Hotspots

‘Geluidscamera’s worden al een aantal jaar in de industrie gebruikt’, vertelt directeur Rick Scholte aan Omroep Brabant. ‘In 2013 zijn we met een prototype naar tien Nederlandse bedrijven gestapt, waaronder DAF Trucks, Philips en ASML. Die hiermee zijn begonnen.’  Die bedrijven gebruiken de camera’s om het productiegeluid te verminderen door inzicht te krijgen waar het geluid vandaan komt of waar iets staat te trillen. Scholte: ‘Met deze camera’s kun je namelijk zien waar de hotspots zitten.’

 

Maar de camera’s kunnen ook gebruikt worden om hennepteelt op te sporen. Voorheen werd dit met onder meer infrarood warmtecamera’s gedaan, die lampen konden opsporen. Maar die methode werkt tegenwoordig niet meer zo goed. Telers schermen hun plantages steeds beter af met isolatie waardoor de thermische camera’s niets meer zien.

Proef

Geluid van ventilatiesystemen kan echter ook een belangrijke indicator zijn van hennepteelt. En ook lampen maken geluid. Met de geluidscamera kan dit vanaf flinke afstand worden vastgesteld en de camera kan ook mee in de surveillancewagen. Ondermeer in Tilburg start nu een proef met de apparatuur.

 

c