Wietteelt “kost” samenleving 250 miljoen

Ieder jaar lopen electricieitsbedrijven ongeveer 180 miljoen euro mis door illegaal afgetapte stroom van wiettelers. Netbeheer Nederland heeft dat aan De Telegraaf bekendgemaakt. Grote woningcorporaties lopen ook inkomsten mis doordat voor illegale wietteelt gebruikte huizen weer bewoonbaar gemaakt moeten worden na ontmanteling van een plantage. Dat kost per woning tussen de 15.000 en 20.000 euro. Bij elkaar ook 75 miljoen euro.

 

Jaarlijks worden er zo ongeveer 5000 kwekerijen ontdekt.

‘We hebben te maken met professionele criminelen die aan risicospreiding doen en nergens voor terugdeinzen. Controleurs krijgen zelfs te maken met boobytraps in meterkasten om bewijsmateriaal te vernietigen’, zegt Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland tegen De Telegraaf. De brancheorganisatie van elektriciteit- en gasnetbeheerders denkt dat er per jaar 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit wordt geleverd die onbetaald blijft.

‘We gaan ervan uit dat er zo’n 30.000 kwekerijen zijn, dus dat betekent dat we 6000 euro per ‘plantage’ aan inkomsten mislopen”, zegt Boelhouwer.

‘Tel daarbij nog eens tientallen branden op die ontstaan en iedereen snapt dat het een serieus probleem is’, vindt Boelhouwer.