Wijkagent nuttig tegen georganiseerde criminaliteit

Door de omvorming van de politie naar de Nationale Politie komen de wijkagenten veel te weinig op straat in de achterstandsbuurten van de grote steden, zo zeggen deskundigen. Dat is een handicap in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Scholier

Verschillende deskundigen stellen dat wijkagenten heel belangrijk zijn bij het informatie verzamelen over de jongere generaties criminelen, van diverse afkomst. De moord- en doodslag speelt zich ook af onder de jongeren, zoals op 26 januari van dit jaar op de Amsterdamse Oostelijke Eilanden waar een 17-jarige scholier per ongeluk werd gedood bij een liquidatie.

Bezuinigingen

Wijkagenten kunnen de recherche op de hoogte houden als jongeren dreigen af te glijden, maar de positie van de wijkagent is onder druk komen te staan. Met name als gevolg van de bezuinigingen door de omvorming tot een Nationale Politie in de laatste zeven jaar, blijkt uit onderzoek. Die Nationale Politie was bedoeld om de georganiseerde misdaad beter te bestrijden. Maar door het terugdringen van wijkagenten is het moeilijker om in te grijpen als jongeren gerecruteerd worden door georganiseerde criminelen.

Lees verder bij Reporters Online.