‘Ze wilden me bang maken’

Wat speelde zich die nacht afgelopen zomer in juli af op de ring A10? Twee Audi’s A6 met twee Satudarah-leden en één pistoolmitrailleur stonden daar stil met de neus tegen het verkeer in. Tijdens een zitting voor de Amsterdamse rechtbank dinsdag werd het er niet heel veel duidelijker op.

Witte Mercedes

AT5 meldt dat Satudarah-leden Stevie K.(25) en Dominggus U. (55) die hiervoor terechtstonden een verkeersruzie hadden gehad. In totaal waren er vier inzittenden op weg geweest naar een restaurant toen ze op de A10-Noord onenigheid kregen met personen in een witte Mercedes en in een tweede snelle auto. Volgens de verdachten probeerden deze auto’s hen klem te rijden.

Geen idee

‘Voor mijn eigen veiligheid ben ik gekeerd en zijn we tegen de richting in teruggereden’, vertelde K. tegen de rechter. Een minder sterk punt in hun verklaring is dat ze beiden over de pistoolmitrailleur zeggen geen idee te hebben waar die vandaan is gekomen. De tas met daarin het wapen was open en het wapen deels zichtbaar. U. ontkent het wapen te hebben gezien (‘Anders was ik niet ingestapt’). Zijn advocaat betwist dat het mogelijk was dat U. het wapen had kunnen zien.

Liquidatie?

Of er sprake was van een poging tot liquidatie, wilden officier van justitie en de rechtbank weten? Volgens K. was dat niet het geval: ‘Ik denk dat ze me bang wilden maken’.

Een getuige heeft aan AT5 gezegd één van de mannen van Satudarah zou zijn beschoten. Maar dat heeft de politie ontkend. Alleen de twee spookrijdende Audi’s zijn aan de kant gezet en doorzocht. De andere auto’s zijn spoorloos. De tas met de pistoolmitrailleur is aan de passagierskant van een Audi A6, waar U. zat, gevonden. Het Openbaar Ministerie vindt dat U. op zijn minst kennis kon hebben van het vuurwapen.

De 55-jarige U. zit sinds het incident vast. Hij zegt zijn baan als postbode kwijt te zijn en zijn huis te zijn uitgezet, omdat hij het als clubhuis zou gebruiken. K. is na twee weken al vrijgelaten, maar zit weer vast voor een ander vergrijp. Ook hij heeft geen idee hoe het wapen in zijn auto is terechtgekomen.

Het Openbaar Ministerie eiste voor hem vrijspraak maar tegen U. 18 maanden cel voor het wapen.