‘Wilders-informatie gelekt naar criminelen’ (UDPATE)

Een ervaren politieagent wordt ervan verdacht opsporingsinformatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse criminele organisatie. Dat schrijft NRC. Het lekken gebeurde volgens de krant met enige regelmaat, vanuit de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die politicus Geert Wilders beveiligt.

Omgevingsscans

De krant baseert zich op ‘hooggeplaatste politiefunctionarissen’. De agent van de Landelijke Eenheid was belast met het maken van “omgevingsscans”, dat betekent het verkennen van lokaties waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek gaan komen. Hij had ten behoeve van zijn werkzaamheden toegang tot vrijwel alle databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen waarover de politie beschikt. Hij kende ook locaties van safehouses.

Marokkaanse komaf

Afgelopen maandag is de agent van Marokkaanse komaf aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim en buiten functie gesteld. Wat de schade is die is aangebracht door het lek valt nog te bezien. Een hoge functionaris van de Landelijke Eenheid zegt dat er vooralsnog geen ‘concrete aanwijzingen zijn die nadere veiligheidsmaatregelen vereisen’.

Of er ook informatie over de beveiliging van Geert Wilders is gelekt schrijft de NRC niet. De Telegraaf zegt meerdere bronnen te hebben die stellen dat de verdachte Faris K. is, die specifiek voor Wilders werkte. De man die is aangehouden en buiten functie is gesteld.

De leden van de betrokken criminele organisatie zijn verdacht van heling en het witwassen van crimineel geld.

Bij de DBB is er al enige tijd onrust onder het personeel, vanwege intern wantrouwen, miscommunicatie en conflicten. Naar aanleiding van een rapport stapte het hoofd van de DBB op.