Wat doet Wilders met Lucassen?

Geert Wilders heeft nog niet besloten wat hij met de affaire Lucassen gaat doen. Ofwel Lucassen krijgt het voordeel van de twijfel, ofwel Wilders zet Lucassen uit de fractie. Maar als hij dat laatste doet komt de meerderheid van het kabinet in gevaar als Lucassen besluit alleen door te gaan. Het beste voor de PVV zou zijn als Lucassen uit zichzelf opstapt en vervangen wordt door een nieuw PVV-kamerlid.

Inmiddels is duidelijk dat de screening van Lucassen te wensen overliet. Wilders zelf heeft al gezegd dat de affaire ‘niet goed is voor de partij’. Lucassen heeft bij zijn gesprekken met de kamerfractie van de PVV kennelijk niets gezegd over zijn veroordeling voor seksueel misbruik noch over de affaire met de buurtgenoten in Haarlem die aangiftes tegen hem hebben gedaan. De AIVD screent kamerleden niet.

Premier Rutte heeft vrijdag gezegd de affaire Lucassen te zien als een interne PVV-zaak.

Als Lucassen wegvalt, dan steunt de meerderheid van het kabinet nog op 75 zetels en misschien steun van de twee SGP-zetels.

Als Lucassen nu opstapt heeft hij recht op twee jaar wachtgeld. Wanneer hij vier jaar bljft krijgt hij vier jaar wachtgeld.

Wilders zei tegen het ANP dat hij beweringen over bedreigingen en intimidaties door PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen de komende dagen ”tot op de bodem gaat uitzoeken”. Wilders stelt dat in reactie op uitlatingen van vroegere buren van Lucassen die voor crimesite.nl en in het televisieprogramma Uitgesproken van Wakker Nederland beweerden dat Lucassen hen jarenlang had bedreigd en geïntimideerd.

De aanvankelijke ontkenning door Lucassen zelf, wordt door Wilders niet herhaald. Kennelijk is er toch voldoende aanleiding om de feiten die Crimesite gisteren wist te melden uiterst serieus te nemen.

Andere media hebben intussen bevestigd wat Crimesite gisteren naar buiten bracht. De GPD sprak buurtbewoner Veldmeijer, die opnieuw zei dat hij viermaal aangifte heeft gedaan tegen Lucassen. Pownews was ook alert en stuurde een eigen verslaggeefster naar de wijk die een jonge buurtbewoonster sprak. Ze zag dat iemand een emmer urine van Lucassen over zich heen kreeg (item begint op na 10 minuten en 30 seconden).

Lees ook ons eerdere artikel over Lucassen. En bekijk de TV reportage die we maakten voor WNL.