‘Willem Endstra al veel langer crimineel’

Vastgoedhandelaar en witwasser Willem Endstra was begin jaren tachtig al betrokken bij drugshandel. Dat zegt hasjhandelaar Willem de Moor in zijn biografie die deze week verschijnt. De Moor, in het milieu bekend als ‘Kleine Willem’, liet destijds een hasjtransport financieren door Endstra, zo vertelt hij.

In de jaren tachtig en negentig is Amsterdam een hasjparadijs. Snelle jongens verdienen miljoenen in de handel en in de coffeeshops, de politie ruikt eraan, staat erbij en kijkt ernaar. Zo maakt Steve Brown furore met zijn Happy Family en begint Klaas Bruinsma zijn maffia-imperium in de hasj, maar allengs stapt hij over naar de harddrugs en de zware criminaliteit. In de schaduw van deze ‘grote namen’ verdient Kleine Willem miljoenen.

Endstra

Het boek ‘De penozejaren van Kleine Willem’ is ook een schaduwbiografie van een andere Willem: Endstra, de in mei 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar. Kleine Willem kende hem vanaf zijn eerste uitstapjes in de onderwereld en was erbij tot het eind. Ze deden zaken in drugs en panden.

Lening

Kleine Willem en Endstra ontmoeten elkaar voor het eerst rond 1978, als Willem 23 is en Endstra 25. Endstra verdiende al snel veel geld met vastgoedhandel. Als Kleine Willem begin jaren tachtig een partij Libanese hasj kan kopen, klopt hij aan bij Endstra. “Ik bel Endstra. Of hij mij 50.000 gulden kon lenen. Ik zou het binnen een maand terugbetalen met 25.000 gulden winst. Hij gaf het geld meteen mee.”

Zeilboot

Ook was Endstra betrokken bij hasjtransporten naar Engeland volgens Kleine Willem: ‘Endstra belde mij. Hij stond met pech in Frankrijk, hij was net uit Engeland gekomen met een zeilboot achter zijn auto en vroeg of ik kon komen met een auto met trekhaak.’ Een vriend heeft een Citroen DS met trekhaak. Endstra staat te wachten met een Range Rover en de zeilboot. ‘Trek alles maar naar Nederland,’ zegt hij. De hele stoet wordt naar Amsterdam gesleept. Daar aangekomen vraagt Kleine Willem waarom hij zoveel moeite doet voor een boot. Zegt hij: ‘Probeer jij de stash maar eens te vinden.’ Niks te zien. Dan haalt Endstra een polyester plaatje weg, waarna een groter deel kan worden weggenomen en er een ruimte te zien is waar gemakkelijk honderd kilo in verstopt kan worden. Vakwerk. Daarom had Endstra de boot gekocht. Hij stelt hem ter beschikking aan Mooie Dirk uit Scheveningen, die elf keer per jaar meedoet aan zeilwedstrijden in Engeland. Drugs heen, geld terug. Endstra krijgt elke keer als de boot terugkomt 10.000 gulden. ‘Jarenlang.’

Het boek ‘De penozejaren van Kleine Willem’ werd geschreven door misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink en is vanaf deze week verkrijgbaar in de boekhandel en bij Bol.com