‘Willem over Cor: “eindelijk is het gelukt”‘

Op de avond na de derde en succesvolle moordaanslag op zijn voormalige gabber Cor van Hout was Holleeder in een jolige bui, zo heeft zijn ex-vriendin en weduwe van Sam Klepper verklaard. Hij zei volgens haar: ‘weet je hoe lang ik hier over gedaan heb, gewoon eindelijk, eindelijk is het gelukt’. 

Door @Wim van de Pol

De officieren van justitie gaven ter zitting voor de rechtbank van Amsterdam een bloemlezing van belastende passages uit de verklaringen van Sonja en Astrid Holleeder en de weduwe van Sam Klepper, Sandra den Hartog. Zij hebben een reeks details gegeven over waarom zij denken dat Holleeder verantwoordelijk was voor meerdere moorden en aanslagen.

Motief

Volgens Astrid Holleeder was het motief om Cor van Hout, met wie Holleeder ooit de Heineken-ontvoering uitvoerde, te doden tweeledig. In de eerste plaats wilde Holleeder volgens Astrid zijn bezittingen inpikken. In de tweede plaats vond Holleeder het lastig dat Cor van Hout goede contacten onderhield met hun wederzijdse vriend Robbie Grifhorst (foto rechts) die er door justitie van werd verdacht een rol te spelen in de financiële dienstverlening aan de Heineken-ontvoerders. De gedachte was dat als Van Hout zou wegvallen Grifhorst alleen zou staan en Holleeder die kon beïnvloeden. De eerste aanslag op Van Hout was in 1996, later dat jaar verkocht Grifhorst een aantal bezittingen op de Wallen aan Endstra, met wie Holleeder toen nog op vriendschappelijke voet verkeerde.

Miljoen

In 1996 was de eerste aanslag op Cor van Hout, voor de deur van zijn woning in de Deurloostraat. Holleeder heeft volgens Sonja en Astrid aan hen verteld dat Klepper en Mieremet achter die aanslag zaten. Van Hout en Holleeder moesten een miljoen aan Klepper en Mieremet betalen om van het probleem af te zijn. De levenspartner van Cor van Hout, Sonja Holleeder, gaf een miljoen gulden aan Holleeder maar volgens haar heeft Holleeder dat geld zelf ingepikt.

Luxaflex

Holleeder en Mieremet planden volgens de getuigen samen de tweede aanslag op Van Hout, in 2000 in Amstelveen. Willem had het adres van Van Hout doorgegeven. Astrid moest steeds bij Sonja vissen waar Van Hout verbleef. Holleeder zei volgens Astrid tegen haar: ‘hij gaat eraan die kankerhond’. Via Astrid had Holleeder aan Sonja had verteld dat zij het luxaflex dicht moest doen als Cor thuis was en open als hij weg was. Astrid moest Sonja ophalen voor een gesprek. Zij moest aan Holleeder het huis in Spanje inleveren omdat hij daarmee de schutters wilde betalen. Dat gebeurde niet.

Amsterdamse Bos

De avond dat Van Hout daadwerkelijk was doodgeschoten, in 2003, kwam Holleeder dezelfde avond langs bij Sonja, vertelt zij. Hij wilde weten waar de aandelen van de panden op de Alkmaarse Achterdam waren. Later bezocht Holleeder de begrafenis van Van Hout. Na die begrafenis moesten Astrid en Sonja naar een plek in het Amsterdamse Bos waar Holleeder stond te wachten. Hij vertelde hen toen dat de papieren van het Spaanse huis van Cor naar Stanley Hillis moesten, omdat de schutters betaald moesten worden. Die avond liet Holleeder zich eten brengen door zijn vriendin Sandra den Hartog. Hij was in een vrolijke bui en maakte een “pistool-gebaar” met zijn vingers: ‘eindelijk gelukt’.

Zie ook:

Dit zei Willem Holleeder tegen zijn zus

‘Mijn broer is een psychopaat’

Portret: Sonja & Astrid

‘Hidir K. heeft veel van horen zeggen’

Zussen Willem Holleeder leggen verklaring af (UPDATE)