Willem Woelders korpschef Almere

U weet toch: Amsterdammers trekken naar Almere, zo ook Willem Woelders, die in het Amsterdamse korps carrière maakte: hij wordt waarnemend korpschef in Flevoland. Woelders springt in een gat dat is ontstaan door gedoe over de benoeming van een nieuwe chef in Almere. Burgemeester Annemarie Jorritsma wilde á 1600 euro per dag een externe adviseur inhuren maar partijgenoot minister van Veiligheid Ivo Opstelten vond dat geen goed idee. Woelders is nu nog plaatsvervangend korpschef is in Utrecht.

Of Woelders ook korpschef wordt is afwachten, hoge politiebenoemingen zijn op op moment bevroren in afwachting van reorganisatie van de gehele politieorganisatie. Woelders heeft een rijkgevulde map met ervaringen.

Toen Woelders hoofdinspecteur was in Amsterdam speelde hij een hoofdrol bij het onderzoek naar de moord op drugshandelaar Klaas Bruinsma, in 1991 bij het Hilton Amsterdam. Hij werd beschuldigd van sjoemelen met de verklaring van een getuige maar groeide toch verder binnen de recherche.

Eén van zijn grote successen was de vervolging van Charles Zwolsman in 1993, die toen op het hoogtepunt van zijn macht was. Tijdens dat onderzoek bleken criminelen contra-acties te hebben opgezet. Ze kraakten een PTT-kastje dichtbij het woonhuis van Woelders en namen gesprekken van zijn huistelefoon op. In De Telegraaf verschenen vervolgens fragmenten van die gesprekken, waarin Woelders zich kritisch uitliet over officier van justitie Joao Valente.

Later werd Woelders districtschef 4, Amsterdam-Zuid en chef van de hoofdstedelijke recherche.

{youtube}5iUjuD-nnjg{/youtube}